Симеонов плаши да напусне коалицията, след като ГЕРБ спасява Домусчиев

"Не виждам бъдеще в тази коалиция въобще оттук нататък"

Валери Симеонов

"Честита нова коалиция – ГЕРБ, ДПС и Воля". С тези думи лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов коментира пред Mediapool приетите в сряда промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Това се случи часове след като в ефира на БНТ той заплаши партньорите си, че бъдат ли приети промените, които облагодетелстват собственика на "Български морски флот" Кирил Домусчиев, партията му ще напусне коалицията.

Заканата му обаче не се прие особено сериозно сред ръководството на ГЕРБ, откъдето коментираха, че “няма никакви изгледи Валери Симеонов да ходи където и да е“.

Ако точката в дневния ред на парламента не бъде отменена, това означава, че коалицията я жертваме за едни 58 млн. лв, поясни Симеонов.

Малко по-късно обаче Народното събрание гласува спорните промени, а пред Mediapool Симеонов отказа да отговори еднозначно напуска ли управлението. "Тези решения не ги вземам аз сам – ще говорим и ще видим", каза той. След което допълни, че в Народното събрание вече са сформирали нова коалиция между "ГЕРБ, ДПС и Воля" – на партиите, които подкрепиха промените. "Честита ви нова коалиция. Коалиция, която спаси редник Киро", заяви Симеонов, говорейки за спасяването на фирмата на Кирил Домусчиев от дължима неустойка в размер на 58 млн. лв.

За какво става въпрос

Става въпрос за законови промени, внесени от депутата от "Атака" Николай Александров и колегата му от ВМРО Емил Димитров–Ревизоро, с които задълженията по приватизационна сделка на братя Домусчиеви за Български морски флот (БМФ) да бъдат опростени.

Важен детайл е, че отново става дума за вътрешен конфликт в "Обединени патриоти", тъй като делото на държавата срещу "Кей Джи Маритайм Шипинг" на Кирил и Георги Домусчиеви бе лична кауза на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Хората на "Атака" и ВМРО внесоха промените същия ден, в който Симеонов официално съобщи, че Домусчиеви са загубили делото за промяна на приватизационния договор на Параходство "Български морски флот" (БМФ) и ще трябва да изпълнят ангажимента си да поддържа определен тонаж на корабите, който към момента не изпълнява. В противен случай компанията ще трябва да плати неустойка на държавата в размер на около 58 млн. лв.

Внесените промени трябваше да са първа точка в дневния ред на парламента за четвъртък. Незнайно защо обаче те бяха разгледани като последна точка в сряда. Междувременно Емил Димитров от ВМРО е оттеглил предложението си предишния ден, а Николай Александров от "Атака" се опитал да направи същото, вероятно за да успокоят НФСБ и да възстановят мира в националистическото обединение.

От ГЕРБ обаче приложили трик с внасянето на двата текста за гласуване, но не като предложения на депутати, а на комисията, която ги е одобрила.

НФСБ се обяви срещу промените веднага след като бяха гласувани в пленарната зала. Валентин Касабов обвини ГЕРБ, че е са продали държавата за 58 млн. лв.

"Това е сумата, която трябва да се даде от страна на Домусчиевите", каза Касабов. По думите явно са се уплашили. "Най-вече тази уплаха идва от Бойко Борисов", допълни той.

По думите му е страшно, когато една коалиция "се продава за лесни пари". "Страшно е, когато в България има царе. Преди това имахме един цар Киро, сега имаме цар Киро 2", коментира още той, визирайки Кирил Домусчиев, който е и председател на работодателската организация КРИБ.

От НФСБ се обърнаха към ГЕРБ с думите: "Докога от тяхна страна ще продължи тази непочтена игра"

"Вчера имахме съвет на коалициите. Колегите от "Атака" бяха готови да изтеглят тази поправка и самия закон, но колегите от ГЕРБ се възпротивиха. Това ясно и категорично показва едно – че един олигарх и олигарсите в България всъщност продават страната и интересите на българите", каза Касабов.

Депутатът Борис Ячев поясни, че поведението на ГЕРБ и БСП в сряда било странно. "Видяхте, че при дебата на един толкова оспорван законопроект, единствено депутатите от НФСБ правиха предложения за отпадане на тези лобистки поправки. Нямаше нито дума от така наречената опозиция – БСП, ДПС и "Воля", каза Ячев и заяви, че има мълчаливо мнозинство, което не е политическо, а икономическо. Колегата им Йордан Апостолов определи случващото се в зала като трагично за българския парламентаризъм.

Спасяването на "редник Киро" и бъдещето на управлението

Още преди драматичния вот Симеонов обясни пред БНТ, че "организацията на цялата работа, това ми напомня един хитов американски филм – "Спасяването на редник Райън". В случая "спасяването на редник Киро" - ето за това нещо работи коалицията".

"Ако това стане, аз не виждам бъдеще в тази коалиция въобще оттук нататък", каза Симеонов.

По-късно пред Mediapool той не каза какво точно смята да предприеме, но повтори, че управлението било продадено за 58 млн. лева.

"Тези дни ще решаваме какво да направим по въпроса с управлението. Как да ви кажа сам – партията решава напуска ли. Тия решения не се вземат самостоятелно", коментира той.

На въпрос дали възнамерява да свика коалиционния съвет ГЕРБ."Обединени патриоти", Симеонов отговори, че "няма смисъл от подобно нещо". "Днес (сряда – бел.авт) след заседанието на Министерския съвет говорихме половин час с Борисов по темата. И после веднага моите депутати ми се обадиха да кажат, че текстовете са приети. Защо да свиквам коалиционен съвет при това положение?"

Хронологията

Пред БНТ той повтори хронологията на проблема. В края на 2018 г. изтича 10-годишният срок, в който приватизаторите на БМФ имат определени условия, които, "меко казано, нарушават – те брутално не спазват задълженията по тези договори".

Първо, към декември 2018 г. собствениците трябва да имат 2300 души, назначени да работят в БМФ, а към 2015 г. са имали 123-ма. Затова те си платили глобите, защото всичко в нормативната база било "угоднически направено, ако плати съответните дребни суми". Всички други служители били "изхвърлени на улицата".

"Всеки бизнесмен си е направил сметката - особено пък те. Те са си направили сметката, че ако всичките тези години държат тези 2300 души, ще загубят много повече пари", каза Симеонов.

"Какво става след приватизацията – започва едно масово лудо рязане на скрап на кораби, продаване на старо желязо. И в крайна сметка в началото на 2016 г. тонажът на корабите се намалява някъде около под 900 000 БРТ. Десетата година изтича сега, в края на 2018-а. За разлика от случая с освободените хора обаче, в случая с тонажа държавата е преценила, че е много важно да имаме един такъв флот и да го запазим - въпрос на национална сигурност, и е заложила едни много сериозни клаузи", коментира вицепремиерът.

Така, по думите му, след арбитражни съдилища, отменени решения и атака на държавата във Върховния касационен съд окончателно отпада опитът на братята да променят правилата на приватизацията отпреди 8 години и е присъдена окончателна глоба от 58 млн. лв., които приватизаторът трябва да плати през 2019 г., ако не спази договора.

"Повтарям - 58 млн. трябва да плати БМФ на братя Домусчиеви. Това е една победа за държавата, не за Валери Симеонов", изтъкна той.

Компанията на братя Домусчиеви водеше съдебни дела с цел да се промени ангажиментът им да поддържат определен тонаж на корабите. Аргументът им е, че има "стопанска непоносимост", тъй като корабният бизнес е изпаднал в криза малко след приватизацията на БМФ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?