Симеонов предложил закриването на частните лотарии заради сигнала на Найденови

Симеонов предложил закриването на частните лотарии заради сигнала на Найденови

Лидерът на участващата във властта НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов призна, че е внесъл вече приетата поправка за закриване на частните лотарии заради изнесените от съдружниците на Васил Божков сем. Найденови данни за спестени такси.

В края на миналата година Найденови, които са в тежък конфликт с бизнесмена, подадоха сигнал, според който частните лотарии плащат сериозно занижена държавна такса в сравнение с държавния тотализатор, в резултат на което бюджетът е пропуснал да събере около 250 млн. лв. за последните пет години. Малко след това Държавната комисия по хазарта (ДКХ) призна, че държавната лотария и частните лотарии се облагат различно.

На 16 януари пък беше внесен и законопроектът, който предвижда закриване на частните лотарии. Той беше приет изключително бързо и в края на миналата седмица депутатите подкрепиха поправките окончателно. Сега Симеонов признава, че именно сигналът на Найденови е станал повод за внасянето на промените. 

"Бяха изнесени данни за злоупотреба с невнасяне на данъци (бел.ред - става дума за такси, а не данъци) в размер към онзи момент между 210 и 260 млн. лв. за периода от началото на тези лотарийни игри. Виждате, че напоследък Агенция "Държавна финансова инспекция", както и данните от финансово министерство, говорят за 3-4 пъти по-голям размер на нанесени щети на държавния бюджет. Това даде основания аз да внеса този втория законопроект и самата ситуация помогна много", каза той пред БНТ.

Симеонов добави, че "чакал този момент" година и половина, но не познавал Найденови. Това не беше първият път, в който лидерът на НФСБ иска да ограничи лотарийните игри. През 2018 година той предложи лотобилети да не се продават в магазини, лавки и бензиностанции, а само в специализирани хазартни обекти. Настояваше и за ограничаване на рекламата на хазартни игри. Тогава обаче законопроектът му тръгна с фалстарт.

Във вторник Симеонов призна, че тогава не настоявал за приемането на измененията, защото "все пак имаше два поредни избора, после новогодишни и коледни празници".

Водещата попита дали е трябвало Найденови и Божков да се скарат помежду си, за да разбере държавата за проблемите в сектора. "Трябваше да се изнесе тази информация, да", отговори той.

Според Валери Симеонов последното ниво на корупцията в тази сфера е Комисията по хазарта и няма смисъл да се търси по-нагоре, както намекна Васил Божков. По думите на Симеонов и политици са се страхували от Божков.

Симеонов коментира и забраната за влизане в Съединените щати на съдия Андон Миталов, както и заявката на посланик Херо Мустафа, че ще има още забрани.

"Прокуратурата да провери за какво е тази корупция, не е извършена на наша територия. Ние имаме интерес да покажем, че сме безкомпромисни. (...) Няма какво да чакаме Херо Мустафа кой заек ще изкара от цилиндъра като фокусник", каза той.

След това заговори за "корумпирани тв водещи", а от думите му се разбра, че пак се е върнал на темата с хазарта.

"Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков. Какви са тези, които на 15 декември им е казана цялата история на Найденови. Аз бих пратил прокуратурата при тях. Всеки, който знае за престъпление, е длъжен да докладва", добави лидерът на НФСБ.

Споделяне

Още от България