Симеонов: След Божков идва ред на Златев

Снимка: БГНЕС

Създаването на държавни бензиностанции ще бъде удар по монопола на "Лукойл". В България има картел между големите вериги бензиностанции и той е видим за всеки, освен за Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Но и това ще се промени. Това обяви пред БНР бившият вицепремиер и настоящ зам.-шеф на парламента Валери Симеонов.

Идва ред на Златев

В момента идеята за създаване на държавни бензиностанции се представя като непазарна мярка от клакьори, купени от Златев, който е абсолютен монополист. Според Симеонов бензиностанциите продават с прекалено висока надценка.

"Те си имат една действаща пиар агенция, която има договор с почти всички големи медии и си обработва общественото мнение съвсем така, предвидимо", обяви той.

На въпрос на водещия значи ли това, че след Васил Божков идва ред на Златев, Симеонов отговори:

"Не е ли очевидно? Не е ли очевидно за вас, хората, които наблюдавате икономиката, наблюдавате политиката? Нима това е ставало досега, през последните 30 години? Да си спомняте срещу някой крупен магнат или облечен със страховити прозвища бизнесмен да е нанесен някакъв удар? Не! Досега държавата и олигархията винаги са съществували паралелно. Факт е, че има първи удар, втори удар и, очаквайте, и трети удар ще има".

По кого ще е третият удар, бившият вицепремиер на отговори. Вместо това се впусна в обяснения, че държавата не изпълнява една основните си функции – да гарантира нормална среда за конкуренция на средния и дребен бизнес.

Оздравителен процес

В България е започнал оздравителен процес с активността на инситуциите срещу хазартния бос Васил Божков, каза още Симеонов. Той припомни, че преди две години, когато лично внесе законопроект за ограничаване рекламата на хазартните игри, това е било немислимо. След това обаче от ГЕРБ узрели за идеята и при втория опит той получил подкрепата и на премиера Бойко Борисов, и на финансовия министър Владислав Горанов.

След като прокуратурата се задейства срещу Божков в началото на годината, Симеонов внесе законопроект, с който държавата монополизира хазартните игри. Така на практика бизнесът на Божков бе ликвидиран.

"Започна един оздравителен процес. И ми е чудно, че този оздравителен процес, който е непознат със своите размах и мащаби за България, някак остава извън вниманието. Първите тежки удари срещу олигархията вече са факт. Разбиването на срастването на крупния монопол с политическата власт. Първият случай такъв беше ударът, който беше нанесен върху хазартната империя на Васил Божков. Нещо, което беше немислимо", обясни Симеонов.

Ще прогледне ли КЗК?

Решенията на КЗК, която досега не е успяла да открие картел между бензиностанциите, не кореспондират с реалността, каквато я вижда Симеонов. Според него картелът е видим за всеки нормален гражданин. Но това ще се промени скоро, даде да се разбере той.

"Сега ще установи...КЗК е една комисия, която не можем да предполагаме, че е съвършена. Така, както не беше съвършена комисията по хазарта, с чието мълчаливо съгласие Божков ощетяваше хазната със стотици милиони", заяви Симеонов.

Новият картел

В момента се формира картел между трите мобилни оператора, каза още зам.-шефът на парламента. За него обаче никой не говори.

"Повишиха цените на мобилните услуги и почти ги изравниха. Същото, което става с бензиностанциите. Същият процес. Защо? За да могат да бъдат убити малките", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от България