Докато магистратите гледат искането за отстраняването му

Симпатизанти бранят кмета на Септември пред спецсъда

Нов протест в защита на заподозрения в корупция кмет на Септември Марин Рачев се събра в понеделник. За разлика от предишните подобни прояви, които бяха в Септмври, този път симпатизантите му дойдоха пред сградата на специализирания наказателен съд, който в това време разглежда искането на прокуратурата за отстраняване на Рачев и подчинения му Станой Милов.

Протестиращите настояват, че кметът е невинен и обвиненията срещу него трябва да бъдат свалени. Основателността на обвиненията му обаче не е предмет на обсъждане в заседанието на магистратите.

В съдебната зала присъстват и представители на Инициативния комитет "За Септември", по чиито сигнали започва разследването срещу Рачев.

Марин Рачев стана първият задържан при акция с участието на новосформираната Комисия за противодействие на корупцията и отнемането на незаконно имущество миналата седмица. Според прокуратурата той е развил корупционна схема в общината, включвайки в нея редица свои роднини, които формално представляват негови фирми в сделки за обществени поръчки.

Кметът получи две обвинения – за умишлена безстопанственост и за сключване на неизгодни сделки. Според предварителните сметки на разследващите с действията си той е нанесъл на общината щети за около 13 млн. лева.

Въпреки тежките обвинения, спецпрокуратурата така и не поиска постоянен арест за Рачев, а го пусна на свобода срещу парична гаранция от 250 000 лева. Обвиняемият на свой ред внесе в спецсъда жалба срещу размера на гаранцията.

Протести в защита на Рачев последваха след акцията на разследващите. Първо те се събраха пред сгрдата на общината в Септември, а в неделя блокираха за около час главния път Пазарджик – Велинград, като пресичаха непрекъснато пешеходна пътека. По време на своеобразния флашмоб бе обявено, че съмишлениците на Рачев започват да събират пари, за да покрият гаранцията му.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?