Симпатизанти на ГОРД замеряха с яйца Корпоративна банка и запалиха чучела на премиера

Преди това Слави Бинев изкара хора срещу БНТ, за да викат, че телевизията не отразявала партията му

Симпатизанти на ГОРД горят чучело на премиера Борисов и Дянков. Сн. БГНЕС

Няколко десетки симпатизанти на партия ГОРБ с лидер евродепутата Слави Бинев се събраха пред сградата на Корпоративна банка на площад "Гарибалди" в столицата, където скандираха срещу банковия рекет, наливането на държавни пари в някои банки и медийния комфорт на правителството.

Преди това симпатизанти на Слави Бинев се изсипаха пред националната телевизия, за да протестират срещу неотразяването на партийните мероприятия. След като изсипаха куп обиди по адрес на телевизията, протестиращите отидоха на площад "Гарибалди".

Протестиращи изгориха чучелата на Бойко Борисов, Симеон Дянков и шефа на банката Цветан Василев. В центъра на протеста бе Слави Бинев, който след като се отцепи от "Атака", обяви създаването на своя партия с ясен курс на опозиция срещу управляващите.

"Това е България - тя гори, а къде е пожарникарят?", викаше Слави Бинев, обяснявайки, че "тези хора провокират граждански бунтове".

Викайки през мегафон Бинев попита докога ще продължава банковият рекет и ще се наливат държавни пари в "определени банки, за да се гарантира медийният комфорт на управляващите". Той визираше Корпоративна банка, пред сградата на която бе свикан протестът.

"Докога сивата икономика ще храни политиците на България", запита още лидерът на ГОРД и се закани, че днешният протест срещу банковия терор е само началото.

"Става страшно, господа управляващи. Малко ви остава и след това с лихвите ще си платите", подчерта още евродепутатът.

Протестиращите носеха плакати с шаржове на Борисов, Цветан Василев и мажоритарния собственик на Първа инвестиционна банка Цеко Минев. Имаше и плакат с нарисувана триглава ламя, като главите принадлежаха на Цветелина Бориславова, Цветан Василев и Цеко Минев - "трите Ц., които обслужват властта".

Размахвани бяха и плакати с остри призиви: "Бойко, не се радвай, че ти лижат гъза, може да го смажат"; "Бойко, излез от телевизора и ела на земята, народът гладува", "Субсидията на БНТ Бойко да я плаща".

На няколко пъти протестиращите бяха предупредени от полицията да се разотидат, тъй като нямали разрешение за протест на площад "Гарибалди". Това отново провокира недоволството на Слави Бинев, който заяви: „Къде да отидем и къде да живеем - в Китай ли, в Турция ли, в Албания ли? Къде ни е мястото, ако не тук?" Множеството реагира със свиркания и викове, а към фасадата на банката полетяха яйца.

След което протестиращите започнаха да се разотиват.

Протестът срещу БНТ обаче предизвика реакцията на ръководството на телевизията, която разпрати отворено писмо. В него се казва:

"На 16.11.2012 евродепутатът Слави Бинев събра митинг пред обществената Българска национална телевизия, за да протестира за това, че негово партийно мероприятие е отразено само по един от нашите канали, а не по двата.

Това беше повод г-н Бинев да нарече журналистите "полкови проститутки и роби". Не приемаме този тон и тази лексика. Вярваме, че не ги приема нито българската общественост, нито Европейският парламент.

И след като евродепутатът Бинев говори за натиск, ние питаме:

- Не е ли митингът на Слави Бинев форма на натиск неговите бъдещи партийни мероприятия да бъдат щателно отразявани по "„издържаната от данъкоплатците БНТ"?

- Редно ли е подобен натиск да идва от член на Европейския парламент?

- Не се ли подменя разговорът за свободата на словото в България с натиск, обиди и предизборно извиване на ръце?

Не чакаме извинение от г-н Бинев, нито искаме отговори на тези въпроси, защото отговорите са очевидни. Искаме само да заявим, че БНТ твърдо стои зад принципите на редакционната независимост и журналистическите стандарти.

Няма да отстъпим от тях дори под натиск.

Споделяне

Още по темата

Още от България