Симпозиум отлага гласуването на новия здравен министър

Симпозиум отлага гласуването на новия здравен министър

Гласуването на новия здравен министър се отлага по технически причини, обясниха от ГЕРБ. Причината е, че предложената за поста проф. Анна-Мария Борисова е поела ангажимент да участва в симпозиум по ендокринология като частно лице.

Подкрепяме кандидатурата на проф. Борисова, заяви съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев във вторник вечерта, след като депутатите от партията за пръв път се срещнаха с Борисова. По-късно подкрепа даде и Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Предложение за нейния избор все още не е постъпило в Народното събрание, съобщи по-рано същия ден съпредседателят на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. Така отпада възможността изборът да стане в сряда, първият работен ден на НС след Великденската ваканция, каквито очаквания изрази министър-председателят миналата седмица.

Досегашният министър Божидар Нанев подаде оставка на 30 март, след като срещу него бе повдигнато обвинение за сключен неизгоден договор. На 7 април проф. Борисова бе представена като бъдещ министър лично от премиера Борисов.

Проф. Борисова отиде на среща с депутатите от ГЕРБ, които бяха изненадани от номинацията ѝ почти толкова, колкото и медиите. На срещата присъстваха и повечето министри от кабинета.

Проф. Борисова си тръгна без да каже нищо, мълчание запази и министърът на финансите Симеон Дянков, чиято досегашна съветничка Десислава Димитрова става зам.-министър на здравеопазването.

Другият вицепремиер Цветан Цветанов коментира, че не знае защо предложението за избор на Борисова за нов здравен министър не е внесено. Той допусна, че окончателно решение ще се вземе на правителственото заседание в сряда.

Красимир Велчев каза пред репортери, че предложението за проф. Борисов остава и това е номинацията на ГЕРБ. На въпрос защо се бави внасянето на предложението, като се има предвид напрежението в системата на здравеопазването и фактът, че ръководният екип на министерството се оголи след като и трима души от екипа на Нанев напуснаха, Велчев отговори, че имали по-важни неща за обсъждане, без да уточни какви.

Не се притеснявайте, здравето на гражданите е под контрол, успокои съпредседателят на ПГ на ГЕРБ. Той допълни, че има чисто административни пречки да не се внесе кандидатурата.

Велчев каза, че проф. Борисова е изложила приоритетите си пред депутатите от ГЕРБ. Запитан доволни ли са от чутото, Велчев напомни, че за пръв път виждат номинираната проф. Борисова.

На въпрос има ли вариант тя да не стане здравен министър, той отговори, че това е възможно, ако проф. Борисова сама си оттегли кандидатурата.

Нейната номинация не бе посрещната с особен възторг от медицинската гилдия след първата ѝ пресконференция, дадена миналата седмицата в МС.

Според неофициални информации по-късно вечерта Борисова ще има нов разговор с министър-председателя и няма да се среща с ПГ на Синята коалиция, която изрази резерви към кандидатурата ѝ и поиска да представи ясен финансов план за справяне с кризата в здравеопазването. Ако такава среща има, тя най-вероятно ще е в сряда.

Споделяне

Още по темата

Още от България