Символичен общ старт на масова анти-Соvid ваксинация в ЕС

Политиците видяха първи лъч светлина в мрака на пандемията, но е рано за ентусиазъм

Символичен общ старт на масова анти-Соvid ваксинация в ЕС

В Европейския съюз започна координирано масова ваксинация срещу Covid-19. Първите дози бяха приложени на лекари, медицински сестри и възрастни хора в различни държави, чиито медии излъчват сходни кадри – хора със запретнат ръкав и инжектирана спринцовка в ръката. Идеята е 27 декември да се превърне в символичен ден на единство и надежда за континента, изправен пред най- страшната здравна криза от век насам.

Някои страни избързаха, започвайки старта на ваксинацията ден по-рано, но като цяло координираното послание към всички 446 млн. граждани в 27-те страни членки е, че ваксината е безопасна и е най-добрият шанс на Европа да се измъкне от пандемията и икономическата криза, причинена от месеците локдаун, предаде АП.

До момента в ЕС са регистрирани над 335 000 смъртни случая, свързани с вируса.

Над 14 млн. души се заразиха от началото на пандемията досега. Повечето страни членки посрещат Коледа и Нова година при строги ограничителни мерки и локдаун.

Първи лъч светлина след дългата нощ

Символично, първата ваксинация в Италия бе направена в Спаланцани, където китайска двойка, пристигнала от Ухан, даде позитивен тест през януари и стана първият потвърден случай на коронавирус в Италия.

Няколко седмици по-късно пламна цялата област Ломбардия, превръщайки се в епицентър на заразата в Европа и предупреждение за това какво може да се случи дори в богати държави, които не са подготвени за пандемия. Ломбардия все още не може да се измъкне от кризата и е трета в Италия по смъртни случаи, свързани с Covid-19.

"Днес е хубав, символичен ден: Всички граждани на Европа заедно започват да се ваксинират, първи лъч светлина след дълга нощ", коментира Доменико Аркури, ръководител на противоепидемичния щаб в страната. Той обаче предупреди: "Всички ние трябва да останем внимателни и отговорни. Все още предстои дълъг път, но накрая виждаме лъч светлина".

Първата партида

Пратките ваксина, разработена от германската фирма BioNTech и американския фармацевтичен гигант Pfizer, тръгнаха в петък от белгийската фабрика, която ги произвежда, поставени в специални фризери.

Всяка страна е получила еднаква първа партида от ваксините - 9750 дози.

На първия етап всяка от 27-те държави членки на ЕС ще може да ваксинира под 5000 души от приоритетни групи от населението. Във всички страни тези приоритетни групи като цяло са едни и същи: първо ваксини срещу Covid-19 ще бъдат поставени на обитателите на домовете за възрастни и медицинския персонал. По-широка доброволна ваксинация в страните от ЕС обаче не се очаква да започне преди април догодина, когато ще има достатъчен запас от ваксини.

Основният център на производство на ваксината на Pfizer - BioNTech в Европа в момента е фармацевтичният завод на компанията в Белгия в градчето Пурс край Антверпен.

Всички хора, които се ваксинират сега, трябва да си направят втора ваксина след три седмици.

Затрогващ момент на единство

Председателката на европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи като "затрогващ момент на единство" началото на масовата ваксинация срещу Covid в ЕС.

"Ваксината е предоставена едновременно до всички страни в ЕС. Хората ще започнат да получават ваксините в Атина, Рим, Хелзинки, София, който град си помислите", посочи Фон дер Лайен в специално обръщение в събота.

"Ваксинацията ще ни помогне постепенно да си върнем нормалния живот", допълни тя, призовавайки същевременно 450-те милиона жители на блока да продължат да спазват предпазните мерки, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на вируса.

101-годишна старица стана първата ваксинирана в Германия

Германия, Унгария и Словакия започнаха ваксинацията още в събота.

В Германия най-напред се ваксинират граждани над 80-годишна възраст, както и болничният персонал, изложен на най-голям риск от зараза. Една 101-годишна старица от дом за възрастни в Халберщат, провинция Саксония-Анхалт, стана първата ваксинирана в Германия – още в събота Едит Квойзала получи първата доза от новата ваксина, след което бяха имунизирани още 40 обитатели на дома, както и 10 души от персонала. Според първите сведения, всички са понесли ваксината добре.

Унгария започна да ваксинира медицинските работници ден преди планираното за неделя начало на кампанията в ЕС, Словакия също обяви, че е вече е започнала.

На 28 декември ще бъдат поставени първите ваксини в Белгия, Люксембург и Латвия, а на 30 декември - в Ирландия. Нидерландия реши да насрочи ваксинацията за първата седмица на 2021 г.

Навсякъде приоритетните групи, като цяло, са едни и същи -  обитателите на домовете за възрастни хора и медицинския персонал. По-широка доброволна ваксинация в страните от Европейския съюз не се очаква да започне преди април догодина.

До лятото ще има ваксини за всички желаещи

В събота на нарочна пресконференция здравният министър на Германия Йенс Шпан заяви, че страната е добре подготвена за началото на имунизационната кампания. Той обаче предупреди, че с това вирусът съвсем още не е победен. "Ще се нуждаем от повече търпение, за да се справим с пандемията", подчерта Шпан. По думите му, до края на месец март 2021 година Германия ще разполага с до 12 милиона дози ваксини. И понеже всеки трябва да получи по две дози от нея, това количество ще стигне първоначално за 5.5 до 6 милиона души, разясни министърът. Той увери, че до лятото ще може да се ваксинира всеки, който пожелае, но при положение, че и други препарати получат одобрение. Следващият кандидат е ваксината на Moderna, която може да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) още на 6 януари.

От Сдружението на германските общини обаче предупредиха да не се прекалява с ентусиазма по отношение на ваксините – тъй като броят на случаите продължава да е тревожен, а до масовото имунизиране ще мине още време. "За тази цел засега ваксините не са достатъчно", посочи кметът на Лайпциг Буркхард Юнг, който в момента е председател на сдружението, цитиран от Дойче веле.

Австрийският канцлер Себастиан Курц определи ваксините, разработени за рекордно кратко време, "геймчейнджър". Ние знаем, че днес те не са достатъчни да сложат край на пандемията, но това началото на победата, коментира той.

"Не усетих нищо"

Австрия започна ваксинацията във виенския Медицински университет. Първи бяха имунизирани петима доброволци, включително от рисковата група над 80-те. Препаратът бе инжектиран на три жени и двама мъже; най-възрастният в тази група е на 93 години.

Деветдесет и шестгодишната Арасели Росарио Идалго Санчес от дом за възрастни хора в Централна Испания стана първа в страната си ваксинирана срещу Covid-19.

Възрастната дама с къси бели коси сподели усмихнато, че не усетила "нищо" при поставянето на ваксината в заведението "Лос Олмос" в град Гуадалахара. После облече отново черното си сако и се отдалечи с инвалидната си количка, предаде АФП.

Моника Тапиас, болногледачка в същия дом, стана вторият имунизиран човек в Испания. Заведението бе избрано за старта на кампанията в страната, тъй като се намира близо до един от складовете на компанията Pfizer.

"Много се гордеем и сме много доволни - представляваме всички домове за възрастни в Испания", заяви в четвъртък Марина Вадильо, директор на пансиона.

Първата ваксинирана в Швеция бе 91-годишната Гун-Брит Йонсон от дом за възрастни в община Мьолбю на юг. "Нищо не усетих", каза тя.

В Дания препаратът бе инжектиран първо на страдащия от диабет 79-годишен Лейф Хайселберг от остров Фюн, който живее в дом за възрастни в Одензе. "Чувствам се чудесно, просто чудесно, никакви проблеми", коментира той за телевизията.

Премиерът на Швеция напомни, че рискът от заразяване все още съществува. "Ваксината е светлина в края на тунела", но хората трябва и занапред да следват препоръките за социална дистанция и миене на ръцете, подчерта той.

Предвижда се Швеция да получава 80 000 дози от препарата седмично. Първи ще бъдат ваксинирани, ако пожелаят, възрастните хора в пансионите и по домовете им, също и персоналът, който работи с тях. Властите планират всички пълнолетни шведи да бъдат имунизирани през първото шестмесечие на 2021 г.

Дания също ще предложи първите дози на домовете за възрастни, както и на медиците от пет градове в страната. После кралството ще започне да получава по 40 000 - 50 000 дози седмично и доставките ще нарастват.

Първата имунизирана във Франция бе 78-годишната Морисет. "Това затопля!", подхвърли тя и бе аплодирана от персонала на болницата "Рене-Мюре" в Севран недалеч от Париж.

"Имаме ново оръжие срещу вируса , нека да се държим заедно!", призова президентът Макрон.

В Португалия първият ваксиниран в страната стана Антониу Сарменто, 65-годишен, директор на клиниката за инфекциозни болести в болницата "Сан Жуан" в град Порто.

В Словакия се ваксинираха президентът Зузана Чапутова, повечето министри и деутати от парламента.

Първият ваксиниран в България бе министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

BioNTech планира производство и в Турция

Към момента Европейската комисия е сключила шест договора за поръчка на ваксина. Освен за тази на Pfizer – BioNTech, споразумения са подписани с компаниите Astra Zeneca, Sanofi-GSK , Moderna, Johnson & Johnson' и др.

Същевременно създателят на първата одобрена в света ваксина срещу коронавируса професор Угур Шахин заяви, че компанията BioNTech планира да започне производство на ваксината в Турция .

Германският учен заяви това в интервю пред турски телевизионен канал. Професор Шахин и съпругата му са потомци на турски емигранти в Германия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?