Символично сбогом с Татяна Лолова в петък, в Сатиричния театър

Символично сбогом с Татяна Лолова в петък, в Сатиричния театър

Поклонението пред отишлата си комедийна актриса Татяна Лолова ще е в тесен семеен кръг, но всички, които искат да си вземат символично сбогом с нея, могат да сторят това в петък, в Сатиричния театър "Алеко Константинов", на чиято сцена грееше усмивката ѝ дълги години.

На 26 март от 11 до 13 ч в театъра ще има кът с нейна снимка и книга за съболезнования, където всикчик могат да положат цвете и да напишат няколко реда в нейна памет.

Широката усмивка на Лолова угасна на 22 март в болница "Пирогов" заради сърдечни усложнения от Covid-19. Тя бе на 87 години, но бе изключително жизнена и активна с ролите си.

"Твоята усмихната енергия винаги ще остане при нас!", допълват колегите на неповторимата актриса, която е сред основателите на Сатиричния театър.

Татяна Лолова ще стане посмъртно и носител на наградата на Съюза на артистите за изключителен принос към българската култура и театър. Решението тя да бъде отличена е било взето още през февруари. Тя не е знаела за това и сега, за съжаление удостояването ще стане посмъртно, каза пред БНТ председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

"Таня беше толкова усмихнат човек, че няма как да не се усмихнеш и ти. Тя излъчваше такава воля за живот, дори след като загуби Славе (съпруга ѝ - б.р.) и някак ти става мило на душата, като си спомниш за такъв човек", каза Мутафчиев.

"Изключителна актриса! Няма думи за такъв талант и кариера както в театъра, така и в киното", сподели пред телевизията кинокритикът проф. Божидар Манов.

Тя имаше огромен комедиен талант, но беше и изключително добър човек с огромно чувство за самоирония, коментира още той.

"Има много актьори с дълга кариера и десетки роли, но тези със среден талант някак пригаждат ролите към себе си. Но актриса като Татяна Лолова - с аурата на огромния си талант тя така осветява ролите си, че те стават бляскави и не се забравят", каза кинокритикът.

"При нея имаше нещо вродено - да те посрещне с усмивка. Българинът като не му е добре, няма да е така... но при нея такова нещо не съществуваше - когато те види, тя те приема и тръгва един разговор... Таня беше велика жена! Тя беше едно чудовище на сцената, страхотна артистка, с такъв чар! А колко красива беше преди години, тя и накрая си остана красива с годините си", каза актьорът Светослав Пеев.

Жена - слънце, човек с такава усмивка, че може да ти каже всичко! Всичко беше истинско при нея, всичко което правеше, допълни той.

Споделяне

Още от Общество