Син на полицай от Първо РПУ обвинен в нападението над Гебрева

Петьо Стоянов Петков, син на полицейски служител от Първо РПУ, е обвинен, че е залял със сярна киселина зам.началника на Дирекцията за национален и строителен контрол Светлана Гебрева. Информацията бе потвърдена от следствие, прокуратура и съд, съобщи БТА.

Петков е бил задържан миналата седмица първоначално за 24 часа, след което арестът е бил продължен с постановление на Софийската районна прокуратура за 72-часа. В събота състав на Софийския районен съд му е наложил мярка за неотклонение "задържане под стража". Днес защитата на Петков е обжалвала определението на първата инстанция и утре Софийски градски съд ще гледа жалбата на обвиняемия в открито заседание, информираха от съда.

Според обвинението има достатъчно данни, че Петьо Петков е залял със сярна киселина Гебрева пред дирекцията на 17 декември. Повдигнато му е обвинение по чл.129 ал.2 от Наказателния кодекс, за средна телесна повреда.

Светлана Гебрева все още се лекува в "Пирогов". Пред БТА тя заяви, че е научила за задържането на извършителя от медиите. Състоянието на Гебрева се подобрява.

Петьо Стоянов Петков бе и първият заподозрян за инцидента с журналистката от в."Труд" Ана Заркова. Тя бе залята със сярна киселина на 11 май 1998 г. на спирката при ХМС в столичния квартал "Младост 1". Петьо Петков бе задържан тогава за 72 часа, но на 20 май 1998 г. бе освободен от ареста поради липса на достатъчно данни за извършено престъпление.

Петков бе посочен като извършител на покушението срещу Заркова от Емил Мариев. На очната ставка обаче, по думите на Мариев, той се уплашил и не го посочил. След това Мариев стана обвиняем и подсъдим. Две съдебни инстанции - районният и градският съд, го оправдаха.

По полицейска информация, разпространена през 1998 г., Петьо Петков е син на полицейски служител от столичното Първо РПУ, уволнен дисциплинарно и по-късно възстановен от съда. Ана Заркова бе писала тогава за работата на баща му, след което той бе уволнен.

Споделяне

Още от България