Синът на азербайджанския президент Гейдар Алиев стана министър-председател на страната

Илхан Алиев, синът на президента на Азербайджан Гейдар Алиев, бе избран днес за министър-председател на страната, предадоха осведомителните агенции. Това му отваря пътя и към президентския пост.

Решението на парламента бе взето във връзка с молбата на президента да утвърди сина му за ръководител на правителството. Днес депутатите се събраха на извънредно заседание. То бе свикано по инициатива на 59 от 124-та членове на парламента, в който преобладават представителите на управляваща партия Нов Азербайджан. Депутатите от опозицията бойкотираха днешното заседание. За избора на Алиев гласуваха 101 от 102-ма присъствали. Един се въздържа. Все още официално не е обявена оставката на премиера Артур Раси-Заде, отбелязва ИТАР-ТАСС.

От 8 юли Гейдар Алиев е в болница в Турция и не се е появявал на обществено място. Осемдесетгодишният държавен глава е кандидат за нов президентски мандат на изборите през октомври, но редица наблюдатели смятат, че само подготвя почвата да предаде властта на сина си, който също е кандидат за президент. Съгласно приетите тази година поправки на конституцията, ако президентът се оттегли или не е в състояние да изпълнява функциите си, премиерът поема неговата длъжност. Затова избирането на 41-годишния Илхан Алиев се коментира като негова първа стъпка към президентския пост.

В изявление по руската телевизия веднага след избирането си Илхан Алиев каза, че днес ще разговаря по телефона с баща си. Той се чувства по-добре и ще е щастлив да научи за днешното решение, каза избраният днес премиер.

Илхан Алиев е ръководител на националната петролна компания, заместник-ръководител на управляващата партия Нов Азербайджан и председател на Националния олимпийски комитет. Като по-млад имаше репутация на плейбой и неговите опоненти твърдят, че му липсват самодисциплината и решителността, присъщи на баща му.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят