Синът на британски политик тръгнал към "Ислямска държава" в Сирия

Според доклад на ООН много чужденци са се присъединили към джихадистки групи

Сн.Архив

Британски политик разкри, че синът му е сред деветимата британски граждани, арестувани в Турция по подозрения, че са се опитали да стигнат нелегално до Сирия, съобщи АФП.

Шакил Ахмед, общински съветник от Лейбъристката партия в Рочдейл, смятал, че синът му, който бил студент, се намира в Бирмингам.

Политикът бил "шокиран и изключително разстроен" да научи, че синът му е в Турция.

Британската полиция съобщи, че задържаната група в Турция включва трима мъже, две жени и четири деца на възраст от 1 до 11 години. Те ще бъдат депортирани във Великобритания.

След като бе критикувана, че не прави достатъчно за да пресече потока от джихадисти към "Ислямска държава", Турция засили мерките за сигурност по границите си и редовно съобщава данни за задържани предполагаеми бойци.

Миналия месец трима британски тийнейджъри, заподозрени в намерение да се присъединят към джихадистите в Сирия, бяха арестувани в Лондон след като бяха депортирани от Турция. Предполага се, че три британски ученички, пристигнали от Лондон в Истанбул през февруари, са се присъединили към "Ислямска държава" в Сирия.

Хора от над 100 страни са се присъединили към джихадистки групи

Безпрецедентен брой чужденци от над сто страни са се присъединили към джихадистки групи, сред които "Ислямска държава" и "Ал Кайда", главно в Сирия, Ирак и все повече в Либия, обяви ООН в доклад.

 По пътя си към тези горещи зони много от тях преминават през територията на Турция.

Според доклада над 25 000 чужди бойци участват във въоръжени конфликти.

Броят им в световен план е нараснал със 71 на сто от средата на 2014 до март 2015 г.,а най-голямото увеличение е регистрирано в Европа и Азия.

Тези числа са лоша новина за ООН, която се опитва да спре потока от чужди екстремисти, определен в доклада като "спешен проблем за световната сигурност". Съветът за сигурност на ООН прие през септември резолюция, призоваваща правителствата да вземат мерки, за да попречат на гражданите си да станат наемници.

Голям брой бойци тръгват от Тунис, Мароко, Франция и Русия, но в доклада се обръща внимание и на появата на нови потоци от джихадисти от Малдивите, Финландия, Тринидад и Тобаго, както и от африканските страни южно от Сахара.

Сирия и Ирак са се превърнали в истински центрове за обучение на джихадистите, какъвто беше Афганистан през 80-те години, отбелязват авторите на доклада.

Макар че тези две страни привличат най-голям брой чужди бойци, в Афганистан са отишли 6500, докато други са предпочели Йемен, Пакистан, Сомалия и Либия.

Споделяне

Още от Свят