Синът на депутата Лъчезар Иванов си признава за грабеж, но оспорва 10 хил. лв. обезщетение

Снимка: БГНЕС

Георги Иванов, който е син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, от сряда е обвиняем заради премълчаване на факти за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. Той се е возил в джипа, шофиран от 22-годишния Кристиан Николов, който е основният обвиняем по това разследване. Към отговорност бяха привлечени и майка му Десислава Николова, както и Симона Цветкова, също пътувала в колата. И тя, както Иванов, има обвинение за затаяване на истината.

Въоръжен грабеж

Това няма да е първият сблъсък на Иванов-младши с правосъдието. През април 2014 г. 17-годишният тогава младеж е арестуван за въоръжен грабеж на бензиностанция в София. Осъден е окончателно през 2017 г. – на пет месеца условно и 3 години изпитателен срок. Съден е като малолетен, което е и една от причините за по-лекото му наказание.

От делото не става ясно колко пари е успял да вземе при грабежа. Според съобщения в медиите от онова време става дума за минимална сума. Иванов-младши влиза в бензиностанция на столичния бул. "Г.М. Димитров" малко преди полунощ на 9 април 2014 г. Заплашва касиерката с огнестрелно оръжие, взима парите и бяга. По-късно е арестуван, но тъй като няма 18 години е оставен под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая.

Всъщност Георги Иванов се споразумява с прокуратурата и така делото приключва. Софийският районен съд решава, че той трябва да плати и обезщетение на касиерката, работила на смяна във вечерта на грабежа. Присъдени са 10 хил. лв. Тъй като споразумението за петте месеца условно не може да се обжалва, то влиза в сила веднага. Не така обаче стои въпросът с присъденото обезщетение и Иванов-младши го обжалва пред втората инстанция – Софийският градски съд (СГС).

Психически нестабилна

Съдът разпитва двама свидетели, посочени от касиерката. От техните показания, а и от нейните твърдения става ясно, че инцидентът ѝ се е отразил сериозно.

"К.С. е станала психически лабилна, раздразнителна, отказвала да ходи на работа, което принудило съпругът и да я придружава ежедневно. Изгубила съня си, като нощем ставала и се разхождала непрекъснато, а имало в случаи, в които безпричинно се напикавала. Предвид претърпения от нея психически срив отношенията и с нейния съпруг се влошили, последвали чести разправии в семейството и в крайна сметка това довело до развода им", пише в решението на втората инстанция

СГС потвърждава решението и делото приключва окончателно. Освен 10 хил. лв. на Иванов-младши са присъдени и съдебните разноски от 565 лв.

Ние не поддържаме връзка

И през 2014 г., и преди няколко дни депутатът Иванов се разгразничава от действията на сина си. Той обяснява, че с майка му са разделени от години и са водили дела за родителските права, които в крайна сметка са присъдени на нея. В изявление след катастрофата, при която загина Милен Цветков, народният представител каза пред "24 часа" следното:

"За да спра всякакви спекулации поднасям съболезнования на близките и семейството на Милен Цветков и заявявам, че нямам никакви намерения да оказвам натиск – ще съдействам, доколкото ми е възможно, цялата истина за инцидента да бъде изяснена. Длъжен съм да съобщя пред обществото, което ще побърза да ме осъди, че не поддържам отношения със сина ми от 12 години. По време на развода направих три опита да получа родителските права над него, но съдът ги присъди на майка му. Последният ни разговор беше преди 3 години, когато ме информира, че не живее в България. Винаги съм помагал на сина си, когото ме е търсил. Този път като родител, ако ме потърси, ще го посъветвам да съдейства и да понесе своята вина, ако има такава. Още веднъж поднасям съболезнования и моля медиите за разбиране към мен и новото ми семейство".

Караха ме да лъжа

Пред бТВ синът му твърди, че полицаите са го карали да даде лъжливи показания за шофьора на джипа Кристиан Николов, който му бил приятел. Младият мъж казва, че не помни нищо от катастрофата освен удара. Причината – по това време си гледал в телефона. По данни на полицията той бяга от мястото и е задържан час по-късно.

"Искаха да подписвам показания срещу Кристиан, които е мой приятел. Показания, които са лъжесвидетелства и ми приложиха физически тормоз. Аз няма как да казвам неща, които не съм видял. Аз доброволно съм се явил в СДВР, за да помогна. Искат да го обвиня във вземане на наркотици и всички тези глупости, които се изписаха", казва той.

Веднага след катастрофата от прокуратурата обявиха, че Николов е дал положителна проба за канабис и амфетамини.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?