Синът на Гриша Ганчев излезе на свобода

Гриша Ганчев

Специализираният апелативен съд пусна в петък без никаква парична гаранция сина на Гриша Ганчев – Данаил.

Съдът отмени паричната гаранция от 100 000 лева, наложена на Данаил от специализирания съд преди седмица. Освен него без никаква мярка за неотклонение са пуснати и Милко Димитров, Ивайло Талев, Милко Димитров и Камелия Мирчева, които също бяха задържани при показната акция на МВР "Захар", предаде БГНЕС.

Според Специализирания апелативен съд има множество събрани доказателства, но те не установяват в нужната степен, че четиримата са извършили престъплението, за което са обвинени. Има данни за други лица, които обаче не са по това производство.

На 20 юли специализираният съд промени мярката за неотклонение на сина на Гриша Ганчев и изпълнителен директор на "Литекс комерс" АД Данаил Ганчев от задържане под стража в парична гаранция в размер на 100 хиляди лева.

Съдът тогава промени и мярката на другия изпълнителен директор на дружеството Милко Димитров също в парична гаранция от 100 хиляди лева. Ивайло Талев, който прекара в ареста последните два месеца заедно с Димитров и Ганчев, също излезе на свобода, но срещу парична гаранция от 15 хиляди лева.

Камелия Мирчева, която е член на Надзорния съвет на "Литекс комерс" и която до този момент беше под домашен арест, излезе на свобода срещу 5 хиляди лева. За Мирчева съдът отчете здравословното ѝ състояние и семейното ѝ положение и прие, че въпреки че е налице обосновано предположение тя да е съпричастна към инкриминираното престъпление, няма данни, че може да извърши друго престъпление при по-лека мярка.

Специализираната акция "Захар" се проведе на 10 май. Тогава бяха задържани шестима участници в групата. Ден по-късно специализираната прокуратура на София повдигна обвинение на всички тях.

На 29 май специализираната прокуратура повдигна две обвинения и на Гриша Ганчев - за ръководител на организирана престъпна група, създадена, с цел да извършва престъпления срещу данъчната система и за закана за убийство.

Според събраните до момента доказателства Гриша Ганчев е ръководил престъпната структура, за която на 11 май 2012 г. бяха привлечени като участници общо шестимата други. Гриша Ганчев бе обвинен и за отправена закана за убийство спрямо директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?