Според първоначалните обвинения на спецпрокуратурата

Синът на Гриша Ганчев участвал в банда за данъчни измами под носа на баща си

Синът на Гриша Ганчев участвал в банда за данъчни измами под носа на баща си

Синът на ловешия бизнесмен Гриша Ганчев – Данаил, и още петима души, са обвинени за участие в организирана престъпна група за укриване на данъци, съобщиха от Апелативната специализирана прокуратура в петък.

Шестимата бяха задържани в четвъртък при операция на ГДБОП и НАП срещу източването на ДДС от търговия със захар. Ударът на разследващите беше насочен срещу основния играч на пазара "Литекс комерс", собственост на футболния бос.

Прокуратурата смята за организатор на престъпната схема Милко Талев, който не участва в ръководството на "Литекс комерс". Това става ясно от справка на Mediapool в Търговския регистър.

За членове на групата обаче са посочени Данаил Ганчев (представител на "Литекс комерс" и член на управителния съвет), Камелия Мирчева (член на Надзорен съвет) и Милко Димитров (представител и член на управителен съвет). Другите обвинени са Ивайло Талев, племенник на Милко Талев, и Тодор Симеонов, който е управител на свързаните с "Литекс комерс" фирми "Симек трейд" ЕООД и "Офлайн филм" ЕООД.

Въпреки че по думите на говорителя на апелативната спецпрокуратура Пламен Марков, Ганчев-младши, Димитров и Мирчева са тримата изпълнителни директори на "Литекс комерс", засега обвинителите не смятат, че Гриша Ганчев е бил свързан с измамите. Затова и той въобще не е бил разпитван.

Синът му и двамата му колеги във фирменото ръководство са обвинени като извършители, а останалите трима обвиняеми се сочат като техни помагачи, въпреки че Милко Талев е осъществявал организаторските функции в групата. Предстои в събота държавното обвинение да поиска постоянния арест на шестимата заподозрени.

МВР месеци събирало оперативна информация за схемата със СРС-та

Разследването срещу бандата е било образувано на 2 май след получена "оперативна информация на МВР, събрана в близко минало време", обясни Марков. Използвани са и специални разузнавателни средства, но не се уточнява дали Ганчев-старши също е бил подслушван и дали записите са правени в условията на неотложност само с подписа на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Според първоначалните доказателства групата е действала през февруари, март и април, като засега са изчислени само щетите, нанесени през първите два месеца, тъй като за последния данъчният период още не е приключил. Размерът на пропуснатите ползи за хазната възлизал на над 200 000 лева.

По думите на Пламен Марков основна роля в схемата заемат дружествата "Симек", "Симек трейд" и "Офлайн филм", които продавали захар от заводите на "Литекс комерс" в Бургас и Девня на реални купувачи. Милко Талев бил посредникът, който осигурявал транспорта на захарта от заводите до купувача. Количествата не се фактурирали, но им се издавали всички необходими документи, за да няма проблеми при превоза. После се унищожавали.

След като купувачите превеждали парите по сметка на "Симек" в "МКБ Юнион банк", близък до Талев служител в банката му съобщавал за трансфера и той предавал информацията на един от тримата изпълнителни директори на "Литекс комерс". После лично отивал да изтегли парите или пращал племенника си. В крайна сметка сумите били занасяни кеш на някого от директорите. По този начин се извършвали между 10 и 12 доставки месечно, от които се фактурирали едва по 1-2.

Марков не успя да потвърди думите на вътрешния министър Цветан Цветанов, че разследващите са предотвратили внос на едва ли не радиоактивна захар от Чернобил, тъй като уточни, че тя всъщност била произведена в страна-членка на ЕС, граничеща с района в Украйна, където през 1986 г. стана ядрената авария. Очевидно става въпрос Полша, която е един от най-големите производители на цвекло в Европа.

Информацията, че всъщност захар от Чернобил не е подготвяна за внос у нас, изобщо не попречи на земеделския министър Мирослав Найденов да изсипе върху подопечните си служители поредна порция от похвали, уверявайки, че подобна доставка изобщо нямало как да се осъществи, "защото контролът на Агенцията по храните е железен".

"Без да звучи като самохвалство, но нашата агенция е, може би, с най-добрите показатели в целия ЕС", скромно отбеляза министърът.

Гриша Ганчев прати разследващите към ромски фирми в София, Пловдив и Карнобат

Няколко часа по-рано самият Гриша Ганчев обяви пред бТВ, че фирми, регистрирани на името на роми в София, Пловдив и Карнобат, се занимават с източването на ДДС от търговия със захар.

Както и в четвъртък, Ганчев категорично отрече лансираната от МВР информация, че чрез данъчни измами фирмите му са се облагодетелствали със стотици милиони левове и подигравателно заяви, че ако това е вярно е щял да отиде на някой остров и "да пращам честитки на Дянков".

"Вместо това всеки месец се чудя от къде да намеря пари, за да платя на работниците си, защото заводите ни са пред фалит", възмути се Ганчев. Вместо да напада властта обаче, футболният бос обясни, че е доволен, че държавата е решила да сложи ред в захарния бизнес.

"Нормално е да почнат от нас. Ние сме най-големите. Аз имам най-голям интерес бизнесът със захарта да излезе на светло", посочи бизнесменът с уточнението, че "държавата се е взела в ръце".

Според Ганчев разследващите обаче са се заблудили, тъй като всъщност измамниците купували захарта от фирмите му и след това основната част от ДДС се източвала чрез стока, внесена от ЕС.

"Те купуват от нас 10-20 камиона, но има и стотици, които прелитат границата като врабчета. Понеже е вътрешнообщностна доставка, те не подлежат на проверка", разясни схемата Ганчев и добави, че "всички бандюги могат да си купят захар от нас, ние не сме разследващ орган".

Бизнесменът обясни още, че през последните две години е подал най-малко 20 сигнала за данъчни измами в бизнеса със захар до финансовото министерство. Дори предложил на министър Симеон Дянков приемането на наредба, която да задължи вносителите да депозират банкова гаранция при влизането на стоката в страна и ако до 3-4 месеца не удостоверят печалба, гаранцията да остава в хазната.

Споделяне

Още по темата

Още от България