Синът на Кадафи игра контра на баща си по “скандала” с помилването

Синът на Кадафи игра контра на баща си по “скандала” с помилването

Синът на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам, който в миналото беше казал, че вярва в невинността на обвинените за СПИН епидемията български медици, заяви в интервю пред Ройтерс: "Ние, либийците, измислихме тази история за заговора. Научихме, че в болницата има български медицински сестри и палестински лекар, което би могло да означава връзки с Израел, с Мосад, със западно разузнаване, че може да става дума за заговор.”

"Либийците скалъпиха историята за заговора. Принудиха българите да признаят нещо и ето, че бяха готови с теориите за заговор и се сдобиха със сложно съдебно дело, което можеха да протакат цели осем години", казва Сейф ал Ислам. Той изрази надежда, че сделката с ЕС за освобождаването на медиците разчиства пътя за пълно нормализиране на отношенията на Либия с 27-членния блок.

Интервюто на Сейф ал Ислам пред Ройтерс излезе в понеделник, два дни след като премиерът и външният министър на Либия поискаха държавите от Арабската лига да скъсат отношенията си с България заради помилването на медиците. Преди това Триполи протестира амнистията с официална нота, като се закани да прекъсне дипломатическите отношения с България, да преустанови работа с български фирми и да изгони намиращите се на либийски територия българи. 

За нас случаят с българските медици в Либия приключи и то успешно, коментира във вторник българският външен министър Ивайло Калфин. Синът на Кадафи беше сред хората, които изиграха много важна роля за решаване на случая и е дълбоко запознат с всичко, посочи Калфин и допълни, че приема изказването му със симпатия и го смята за много разумно и в много вярна посока.

Министърът припомни убеждението на България и партньорите ѝ, че медиците са невинни.

Ние през цялото време съблюдавахме и процедурите в Либия, както изпълняваме задълженията си по международните договори, така че не бих искал да коментирам някакви различия в либийската страна, добави Калфин.

На срещата си в понеделник Арабската лига призова България да уважава споразумението с Либия, която твърди, че помилването на медиците нарушава правната спогодба с България.

Арабските министри поискаха от българското правителство "да изпълни ангажиментите си и обещанията въз основа на правната спогодба между двете държави", се казва в заключителния документ на срещата. Министрите изразяват "съжаление, че такава човешка трагедия, която не бива да се повтаря и чиито извършители трябва да бъдат наказани, се политизира".

Либия замени смъртните присъди на българските медици с доживотен затвор, след като семействата на заразените деца получиха по 1 милион долара компенсации.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят