Синът на Кадафи обвинен за нелицензирано притежание на камили

Синът на Кадафи обвинен за нелицензирано притежание на камили

Новите либийски власти не успяха да съберат достатъчно доказателства, за да обвинят Сейф ал Ислам Кадафи за организирането на убийства и изнасилвания, пише британският "Дейли телеграф“, като се позовава на Кенет Рот – представителят на Human Rights Watch в Либия. Затова на сина на Кадафи са повдигнати само две обвинения: за липса на лиценз, позволяващ притежанието на камили, и за нарушаване на правилата в развъдник за риба.

Според правозащитниците синът на Муамар Кадафи трябва да бъде предаден на Международния наказателен съд в Хага, който да се справи със ситуацията.

Междувременно либийските власти и отряд опълченци, в ръцете на които се намира Сейф ал Ислам, не желаят да преговарят за предаването му зад граница и смятат да го съдят в Либия.

По време на гражданската война Сейф ал Ислам не участваше в бойните действия, не ръководеше военни подразделения, а беше "лицето на режима“. Често се появяваше по телевизията, даваше интервюта и провеждаше пресконференции от името на ръководството на страната. Като най-публичната личност от семейството на Кадафи, той си спечели омраза от страна на противниците на баща му. При това нито веднъж не се съобщаваше за каквито и да е доказателства, че той е извършвал престъпления.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Сейф ал Ислам в началото на либийската гражданска война. Той беше обвинен в извършване на военни престъпления.

Самият хагски наказателен съд за десет години работа осъди само един човек - конгоанският полеви командир Тома Лубанго Дило. Крайната неефективност на тази институция тогава предизвика спорове за нейната необходимост.

Сейф ал Ислам Кадафи беше арестуван в западна Либия през ноември 2011 г.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?