Синът на Кадафи обяви план за модернизация на режима

Синът на Кадафи обяви план за модернизация на режима

Синът на либийския лидер Муамар Кадафи оповести план за реформи, включващ създаване на независима централна банка и свободни медии.

Сейф ал Ислам също така призова за национален диалог за нова конституция, която да укрепи либийската политическа система, предаде ББС.

Той обаче изтъкна, че ислямският закон на шериата, въпросите на сигурността, териториалната цялост на страната и лидерството на неговия баща са вън от какъвто и да е политически дебат.

"Искаме да укрепим настоящата система и да я направим по-ефикасна", заяви той в понеделник пред младежи от Бенгази в реч, предавана на живо от държавните медии.

Сейф ал Ислам не заема никакъв правителствен пост, но е най-довереният помощник на Муамар Кадафи. Ислам отхвърли съобщенията, че е готвен за приемник на баща си начело на страната.

Сейф ал Ислам каза, че настоящата политическа система, която е смесица от ислямски идеи и някои социалистически принципи, е показала “някои недъзи”.

Тази система обявява политическите дисиденти за престъпници, забранява създаването на политически партии и свободно избран парламент, посочи Сейф ал Ислам.

“Следващото предизвикателство за Либия е да подготви пакет от закони, които вие може да наречете конституция, но те трябва да бъдат одобрени от народа, за да станат договор между всички либийци”, заяви синът на Кадафи.

Първата декларация за провъзгласяването на Либийската арабска република през 1969 г. – акт на група "свободни офицери", ръководени от полковник Кадафи, трябва да бъде основата на "какъвто и да е било конституционен текст в Либия", посочи Сейф ал Ислам.

Той обяви планове за създаване на няколко независими институции, които да “поддържат просперитета и стабилността на Либия”.

“Обществото има нужда от независими медии, които осветяват корупцията, измамите и фалшификациите. Либия трябва да има независимо гражданско общество и независими органи”, по думите на Сейф ал Ислам.

Той упомена и икономическите реформи, като акцентира на плана за развитие на стойност 80 милиарда долара, стартиран миналата година. Целта на плана е да подобри инфраструктурата и икономиката на северноафриканската държава. Фондовете ще бъдат използвани за подобряване на водоснабдяването, на санитарната система, както и за транспортни връзки. Ще бъдат построени нови къщи и ще бъдат раздавани грантове за стартиране на частен бизнес, обеща синът на Кадафи.

Точно преди една година Сейф ал Ислам си навлече гнева на старата гвардия на либийския режим, като разкритикува яростно "мафията" на функционерите, които се противопоставяха на реформите, и като постави за разискване въпроса за "народната власт", формулиран в "Зелената книга", обобщаваща политическите възгледи на баща му.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?