Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Синът на Кадафи предлага мирен план

27 коментара
Синът на Кадафи предлага мирен план
Сейф Ал Ислам, синът на либийския лидер Муамар Кадафи, предлага разрешаване на либийския конфликт чрез преход към конституционна демокрация под негово ръководство, което на практика ще е продължение на сегашния режим под нова форма. За това съобщава в неделя дипломат, близък до либийското правителство, като цитира "високопоставени хора" в Триполи. Това съобщава в. "Ню Йорк таймс".

Същият неназован източник отбелязва, че нито полк. Кадафи, нито бунтовниците, които искат неговото отстраняване, са готови да приемат подобно предложение

Независимо от доказателствата за силна вътрешна съпротива срещу режима му, полк. Кадафи явно все още вярва, че бунтът срещу него е външна конспирация на радикални ислямисти и западните сили, които искат да сложат ръка над либийския петрол, посочва дипломатът. В същото време бунтовниците, които създадоха свое временно правителство, продължават да настояват Кадафи и синовете му да напуснат властта.

Твърденията на дипломатическия източник не могат да бъдат потвърдени, а либийски официални представители отказват да коментират каквито и да е разговори. Спекулациите за подобно предложение от лагера на Кадафи тръгнаха, след като Махомед Исмаил, висш съветник на Сейф ал Ислам ел Кадафи, преди няколко дни посети Лондон и води разговори, чието съдържание до момента не е обявено.

Изявленията на дипломата са първа индикация на съдържанието на тези разговори, както и знак, че правителството на Кадафи усеща натиска след началото на въздушните удари, предприети от западната коалиция и които нанесоха сериозни поражения на военните сили на режима.

Разговорите в Лондон бяха проведени, след като един от най-доверените хора на Кадафи, неговият външен министър и бивш шеф на разузнаването Муса Куса, измени на либийския лидер.

Либийски зам.-министър замина с послание в Атина

Междувременно либийският зам.-министър на външните работи Абдел Ати ал Обейди пристигна в Атина, за да донесе послание от либийския лидер Муамар Кадафи на гръцкия премиер, заяви за Ройтерс високопоставен източник от гръцкото правителство. "Те (либийското правителство) поискаха да изпратят пратеник с послание за премиера Георгиос Папандреу и затова той е в Атина", заяви в неделя източникът от гръцкото правителство.

Силите на Кадафи и на бунтовниците са взаимно блокирани

Боевете в Либия продължават, като нито една от двете страни, не може да постигне явен превес. На източния фронт вече два дни продължава битката за петролния град Брега. Правителствените сили контролират по-голямата част от града, бунтовническите части са съсредоточени на пътя от североизточната част.

Въоръжени патрули охраняват КПП-та около столицата Триполи. Резолюцията на ООН, която даде зелена светлина за въздушни удари, не включва разполагането на западни войски на територията на Либия.

В такъв случай как ще бъдат спрени боевете, пита дипломатът, цитиран от "Ню Йорк таймс". "Те ще продължат, докато не им свършат амунициите", допълва той.

Според него предложенията и контрапредложенията за спиране на огъня явно също са блокирани. "За Кадафи спирането на огъня означава всеки да преустанови боевете, но силите на Кадафи ще останат там, където са, а за бунтовниците означава, че силите на Кадафи ще се оттеглят".

Предложенията на Сейф ал Ислам са предшествани от негови дългогодишни усилия за поиска преход към конституционна демокрация. Той е казвал, че баща му е уникална фигура в историята и че следващият лидер на Либия трябва да бъде избран да служи за ограничено време според нова правова система, установена в конституция.

За много либийци, които не подкрепят въоръжения бунт, Сейф ал Ислам е надежда за по-постепенна промяна. В последните си интервюта пред телевизия Ал Арабия, друг син на Кадафи – Саади – заяви, че преди въстанието Сейф ал Ислам е бил "личността, която ръководеше шоуто в Либия ежедневно".

Бунтовниците обявиха в неделя, че западните съюзници са започнали да обстрелват силите на Кадафи дори вътре в градовете.

Същия ден военновъздушните сили на САЩ прекратиха участието си в бомбардировките над Либия, след като предишния ден са извършили 24 бойни полета.

13 бунтовници загинали при ударите на НАТО

Ръководството на бунтовническите сили призова НАТО да продължи ударите по въздух, независимо, че 13 от бойците на съпротивата са били убити и 7 ранени при бомбардировките в петък за превземане на контрола върху град Брега.

"По време на въздушните удари на НАТО срещу силите на Кадафи, възникна достоен за съжаление инцидент, причинил неумишелно смъртта на 13 човека", заяви Абдел Хафиз Годжа, говорител и член на Преходния национален съвет (временен управляващ орган на бунтовниците). "Това беше грешка в разположението на революционерите и военното ръководство работи за предотвратяване на възникването на подобни инциденти в бъдеще", се казва в изявлението.

Ройтерс отбелязва, че към момента нито силите на Кадафи, нито хаотично действащите бунтовнически части, са в състояние да вземат превес в бойните действия. В опит за по-добра организация бунтовниците определиха свой "кризисен екип" начело с бившия вътрешен министър като началник на щаба. Екипът трябва да ръководи онези територии от Либия, които са под контрола на бунтовниците и да реорганизира военните сили.

Части на правителствените войски обстрелват с артилерия жилищни райони в град Яфран, разположен на около 100 километра югозападно от Триполи, съобщи Ройтерс, като се позова на телевизия Ал Арабия. Досега е известно, че при обстрела с артилерия и ракети "Град" са загинали най-малко двама души, има и ранени.

САЩ се изтеглят от активни бойни действия и остават на изчакване

В същото време САЩ започват да се изтеглят от активните бойни действия срещу режима на Муамар Кадафи в Либия, като разчитат, че европейските им съюзници от НАТО ще се справят с тази задача. САЩ изтеглят щурмовите самолети А-10 и тежките ударни самолети АС-130, които по-рано бомбардираха бронетехника на правителствените войски в Либия.

В преки военни действия няма да участват и американските бойни кораби и подводници в Средиземно море, които нанесоха първия масиран удар с крилати ракети по либийски обекти преди две седмици. На разположение на коалиционните сили, които участват в операцията в Либия, остават 143 самолета, от които 33 френски и 17 британски. Досега САЩ участваха във въздушните удари с 90 самолета.

Намерението да прекратят участието си в бойните действия САЩ обявиха още на 1 април, след което командването на операцията в Либия бе поето от НАТО. Американското командване реши да се ограничи с подпомагащи функции, в частност разузнавателни.

Американските войски могат да възобновят участието си в бойните действия в случай на неблагоприятно стечение на събитията. За това ще е нужно да постъпи искане от канадския генерал Чарлз Бушард, който командва операцията на НАТО "Обединен защитник", а след това санкция на Вашингтон.

Американски самолети цистерни и самолети, оборудвани за електронна война, ще подпомагат натовските изтребители, които патрулират над Либия с цел да се приложи забраната за полети на либийски самолети.

Мисията на западната коалиция все още не е постигнала своите цели

Муамар Кадафи все още има пълна власт в районите под негов контрол, въпреки появилите се признаци, че мнозина от неговите приближени го изоставят. Белият дом се надява, че ако правителството на Кадафи не се разпадне напълно през следващите няколко дни, непрекъснатите удари срещу неговите танкове, зенитни батареи и сухопътни части най-малкото ще подкопае сериозно способността му да издържи на напора на отново набиращия инерция бунт срещу режима, изтъква АП.

"Той все още избива хора", заяви председателят на Съвета на началник щабовете на американските въоръжени сили адмирал Майкъл Мълън. Това е признание, че мисията на западната коалиция все още не е постигнала своите цели, но с оттеглянето си от активни бойни действия САЩ изпълняват вече даденото обещание да прехвърлят основния товар на Франция, Великобритания и останалите свои съюзници в Алианса. Белият дом все още не е обявил окончателното си решение дали САЩ ще доставят оръжие на опозицията срещу Кадафи. Някои от привържениците в Конгреса на на мисията в Либия смятат, че тази мярка би била от решаващо значение за свалянето на режима на Кадафи и за ограничаване на жертвите на вътрешния конфликт

От поемането на пълното командване на операцията в Либия на 31 март до 3 април на НАТО са изпълнили 547 полета, от които 218 са били със зададени цели, а останалите са били свързани с поддържането на забранената за полети зона, съобщиха от Алианса. От НАТО разпространиха подробна информация как изглеждат въздушните операции от техническа гледна точка. Дежурствата по затворената за полети зона са денонощни, като няма две мисии, които да си приличат, обяснява кап. Джеф Бут, участвал в налагането на забранена за полети зона над Босна и Херцеговина през 1990-те години.

Муджахидини сред бунтовниците

Двама бивши афганистански муджахидини и бивш затворник от Гунатанамо, прекарал шест години в лагера, оглавяват набирането, обучението и разгръщането на близо 300 бунтовници в Либия, разположени в западния град Дерна, като се грижат за това, верни на Кадафи части да не проникват сред бунтовническите сили, съобщава онлайн изданието на в."Уолстрийт джърнъл".

Присъствието на подобни ислямисти сред либийската опозиция засили тревогите както на бунтовниците, така и на западните им съюзници, че целта на някои от въстаналите срещу режима на Кадафи е откриване на пътя за ислямистки екстремизъм.

Абдел Хаким ал-Хасади, влиятелен духовен авторитет и гимназиален учител, прекарал пет години в тренировъчен лагер в Афганистан, отговаря за набирането на бойци и обучението им.

Негов полеви командир на бойното поле е Салех ал-Барани, бивш боец от Либийската ислямска група за борба, учредена в града Дерна през 90-те години от либийски доброволци във войната в Афганистан, завърнали се у дома и посветили се на свалянето на Кадафи.

Суфиян Бен Куму, ветеран от либийската армия, който е работил за холдинг на Осама бин Ладен в Судан, а по-късно за свързана с Ал Каида благотворителна организация в Афганистан, лично обучава много от рекрутираните в града доброволци.

След началото на оглавяваната от САЩ военна операция срещу талибаните в Афганистан през 2001 г. Хасади и Бен Куму са заловени от пакистанските власти и предадени на САЩ. Хасади е върнат в либийски затвор два месеца, а Бен Куму прекарва шест години в Гуантанамо, преди да бъде пратен в либийски затвор през 2007 г.

И двамата са освободени през 2008 г. като част от процеса на помирение между Триполи и ислямистите в страната.

Ислямистките лидери и техните милиции представляват сравнително малка част от силите на бунтовниците. Макар те да са имали известни търкания със светски настроените бунтовници още от първите дни на протестите в Либия, техните боен опит и дисциплина са жизнено необходими на антиправителствените сили.

Така, Хасади променя риториката си, която става все по-приятелски настроена към американците, след като ислямистите са съюзници на САЩ в битката срещу Кадафи.

"Нашата позиция към САЩ започва да се променя", казва Хасади. "Ако преди мразехме американците на 100%, днес процентът е по-малък от 50. Те започнаха да изкупват миналите си грешки, като ни помагат да запазим кръвна на нашите деца", пояснява той.

Хасади смята да преосмисли своя предишен подход. "Никой ислямистка революция не е яспяла някога. Само когато цялото население участва, ние сме успявали и това означава по- всеобхватна идеология", отбелязва той.

Бен Куму и Барани са били на фронтовата линия и журналистите от "Уолстрийт джърнал" не са успели да вземат коментар от тях.

Някои от бунтовническите лидери са притеснени от миналото на Хасади, Бен Куму и Барани, макар последните да са дали уверения, че единствената им цел е да съборят режима на Кадафи, а след това били готови да работят за новата власт.

За САЩ ситуацията напомня проблемите, последвали техния фатален алианс с муджахидините в Афганистан в тяхната война срещу съветската окупация през 1980-те години. Много от тях преминаха към Ал Каида и други радикални ислямистки групировки.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

27 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. muca-puca
  #27
 2. изтеглен
  #26
 3. Ж пазар
  #25
 4. Говежди пазар
  #24
 5. ЕВРОПЕЕЦ
  #23
 6. секи 4ти км
  #22
 7. Ж пазар
  #21
 8. Ж пазар
  #20
 9. N
  #19
 10. EU
  #18

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.