Синът на Кадафи предрича демократична еволюция в Либия

Демокрацията е бъдещето, заяви Сейф ал Ислам, син на либийския лидер Муамар Кадафи, цитиран от италианския сайт Нуова адженциа радикале. В Близкия изток ние трябва да изпреварваме света, а не да изоставаме, защото целият свят върви към демокрация, допълва той.

Не е ясно с каква власт разполага реално Сейф ал Ислам, отбелязва сайтът. Не е ясно също така как тези негови смели изявления, които дават надежда на много либийски младежи, могат да предопределят трайни промени в една корумпирана държава, контролирана от влиятелни тайни служби, пише електронното издание, цитирано от БТА.

Младият Кадафи говори за еволюция на либийската политика, а не за революция, спазвайки политическата линията на баща си. "Баща ми осъществява идеята за пряка демокрация вече 26 години, така че е логично и разумно да се продължи в същата посока", казва той.

От ефира на катарския сателитен канал Ал Джазира Кадафи се обърна към ръководителите на държавите от Близкия изток, за да заяви, че те трябва да донесат демокрация на страните си. Или арабите ще се променят, или промяната ще им бъде наложена отвън, допълни още той.

Сейф ал Ислам се намеси също и в случая с българските медицински сестри, осъдени на смърт миналата година в Либия за умишлено заразяване на либийски деца с вируса на СПИН. Той допринесе и за преговорите с българското правителство за освобождаването на медицинските сестри, пише сайтът.

В Либия много престъпления се наказват със смърт, включително някои мирни дейности като свободата на словото, сдружаването и други политически и икономически "престъпления", отбелязва италианският сайт.

Коментирайки прилагането на смъртното наказание в Либия, сайтът припомня, че в либийската Зелена книга от 1988 г. е записано като цел да се избягва прилагането на тежки наказания. Все пак либийското правителство все още не го е направило, напротив, дори увеличи броя на престъпленията, наказвани със смърт. Смъртно наказание се налага включително за спекула с чуждестранна валута, храна, облекло или престъпления, свързани с алкохол и наркотици.

През последните години различни хуманитарни организации към ООН изразиха безпокойство от ситуацията с човешките права в Либия, където се извършват екзекуции без присъда, извършват се произволни арести, смъртно наказание се налага и за политически и икономически престъпления, прилагат се изтезания и липсва независимост на съдебната система.

Последната извършена в Либия екзекуция е от януари 1997 г., когато са екзекутирани 8 мъже. Шестима от тях са били офицери, а двама - цивилни. Били са арестувани във връзка с въоръжен бунт през 1993 г. по обвинение в шпионаж в полза на САЩ, както и за принадлежност към Фронта за национално спасение на Либия.

Извършените екзекуции и наложени смъртни присъди обаче рядко се оповестяват.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?