Синът на Кадафи се заема с освобождаването британския заложник в Ирак

Синът на либийския водач Муамар Кадафи Сейф ал Ислам заяви във вторник, че работи за освобождаването британския заложник в Ирак Кенет Бигли, предаде Асошиейтед прес.

Сейф ал Ислам заяви пред репортери във Виена, че семейството на заложника се обърнало към рода Кадафи с молба за съдействие за освобождаването на 62-годишния британец.

"Вече се свързахме с приятелите ни в Ирак. Наши хора се намират в този момент във Фалуджа. Имаме добри връзки с племенните лидери на място и ги помолихме за помощ. Може би той ще бъде предаден на друга групировка. Ще видим какво ще се случи. Мисля, че днешният и утрешният ден ще бъдат решаващи", заяви той.

Кенет Бигли бе похитен в Ирак на 16 септември, заедно с двама американци, които бяха екзекутирани от терористите. Отговорност пое групировката Таухид уа Джихад на представителя на Ал Каида в Ирак Абу Мусаб аз Заркауи, припомня Асошиейтед прес.

Отношенията между Лондон и Триполи бяха възстановени миналата година, след като Либия пое писмено отговорност за атентата срещу самолет на Пан Ам над Локърби е се съгласи да изплати по 10 млн. долара компенсации за всяка от 270-те жертви.

Наскоро първо САЩ вдигнаха търговското ембарго срещу Либия като награда за решението ѝ да премахне оръжията си масово унищожение, а след това и ЕС обяви, че ще снеме оръжейните санкции срещу страната.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: