Синът на Кадафи: В сряда съдът ще потвърди присъдите на медиците

Синът на Кадафи: В сряда съдът ще потвърди присъдите на медиците

Присъдата по делото срещу българските медицински сестри и палестинския лекар ще бъде произнесена в сряда. Това казва синът на ръководителя на Либия Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, в интервю за съботния брой на италианския вестник "Кориере дела сера", цитирано от БТА. 

Сейф ал Ислам е на частна визита в Италия, в рамките на която се е срещнал в петък с италианския премиер Романо Проди. Главна тема на разговора му с Проди е била съдбата на петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени на смърт в Либия по обвинения, че са заразили с вируса на СПИН над 400 либийски деца.

 На срещата Сейф ал Ислам е представил на Проди подробно ситуацията относно петте български сестри и палестинския лекар.

"Разказах на Проди какво става между Либия, България и ЕС. Вярвам, че Италия ще изиграе роля в този случай", казва Сейф ал Ислам пред италианското издание. Запитан какво ще бъде развитието на делото срещу осъдените на смърт медици, които обжалват присъдите си във Върховния касационен съд на Либия, Сейф ал Ислам казва: "Либийският върховен съд ще произнесе присъдата в сряда и веднага след това ще започнем да работим по пакет от мерки за намиране на решение на случая".

Сейф ал Ислам допълва, че пакетът от мерки трябва да задоволи всяко семейство на заразено или болно либийско дете, защото в противен случай "няма да се стигне до решение".

"Първата стъпка е да стигнем до компромис със семействата на заразените деца, за да стигнем до опрощение, така че смъртната присъда да не бъде изпълнена", казва още Сейф ал Ислам за италианското издание. "Защото ние предполагаме, че Върховният съд ще потвърди произнесената преди това срещу медиците присъда, тоест смъртната присъда. Това е вероятно, и то много", допълва синът на Муамар Кадафи.

Сейф ал Ислам отбелязва, че ако бъде постигнат компромис, Висшият съвет на съдебните инстанции ще има основание да заключи: "Сега, когато има постигнат компромис със семействата, българското правителство и ЕС, можем да променим смъртните присъди в затворнически присъди".

Относно компромиса за обезщетяване на пострадалите семействата Сейф ал Ислам уточнява, че освен оказването на медицинска помощ на заразените с ХИВ либийски деца, ЕС трябва да финансира и укрепването на националния план на Либия за борба със СПИН. Сейф ал Ислам допълва, че трябва да се постигне и партньорство с ЕС.

В петък от българското министерство на външните работи съобщиха, че на 20 юни Върховният касационен съд ще заседава по последното обжалване на смъртните присъди на петте български медицински сестри, издадени от Наказателния съд на 19 декември 2006 г., но без да уточни дали ще обяви решението си същия ден, отбелязва Франс прес.

Пред в. "Кориере дела сера" Сейф ал Ислам казва още, че иска да уреди в най-скоро време визита на баща си в Италия с оглед подписването на споразумение за приятелство между Италия и Либия, което да разреши конфликтните въпроси, свързани с общото минало на двете държави.

"Това ще бъде историческа визита, по време на която ще затворим вратата на миналото и ще отправим поглед към едно по-плодотворно бъдеще", казва Сейф ал Ислам.

Споразумението ще уреди въпросите за компенсациите, които  Либия иска от Рим заради периода на колонизацията между 1911 г. и 1943 г. Сред тези компенсации е именно изграждането на магистрала, която да прекосява либийската територия от Тунис до Египет и която ще струва 6 милиарда евро. Според Сейф ал Ислам италианският петролен гигант ЕНИ може да участва в проекта и да го съфинансира с италианското правителство.

По време на частната си визита в Италия Сейф ал Ислам ще има срещи и с италианския външен министър Масимо Д'Алема и с министъра на вътрешните работи Джулиано Амато.

Споделяне

Още от Свят