Синът на Милошевич дойде в Хага, за да прибере тялото на баща си

Синът на Милошевич дойде в Хага, за да прибере тялото на баща си

Марко Милошевич, синът на починалия експрезидент на Югославия Слободан Милошевич, пристигна във вторник в Холандия, за да прибере тялото на баща си, съобщи АП.

На летището в Амстердам той беше посрещнат от адвоката на баща си Зденко Томанович. Срещата е станала в багажното отделение на летището, вероятно за да се избегнат репортерите.

Според Марко баща му не е починал от инфаркт на миокарда, а от насилствена смърт.

Той е бил убит, не е починал – предава думите на Марко Милошевич РИА Новости, като се позовава на АП.

В Хага пристигнаха и руските съдебни експерти, ръководени от директора на научния център по сърдечно-съдова хирургия “Бакулев” Лео Бокерия. Те ще проверят резултатите от аутопсията на Милошевич, които, според тях, са съмнителни.

Преди полета Бокерия заяви, че много съжалява за решението на трибунала в Хага, който не позволи на бившия югославски президент да се лекува в Москва. По думите на Бокерия, животът му би могъл да бъде спасен при правилно лечение, обаче Милошевич е бил лекуван неправилно в Хага.

Синът на Милошевич обвини сръбските власти за това, че възпрепятстват погребението на баща му в страната.

Неговите изявления са в противоречие с казаното от сръбския президент Борис Тадич, който заяви пред ББС, че от семейството зависи да реши къде да е погребението.

Бившият югославски президент почина в затворническата си килия в Хагския трибунал в събота. Срещу него се водеше съдебен процес за престъпления срещу човечеството и геноцид.

 “Белградските власти няма да допуснат (погребението на Милошевич), те искат да го избегнат”, заяви при отпътуването си за Холандия на московското летище Шереметиево - 2 Марко, цитиран от ББС.

“Те ни заплашват официално и неофициално. Ние просто нямаме избор. Възнамерявам да се обърна към правителството на Руската федерация с молба да ни разреши временно да погребем Слободан Милошевич в Москва”, допълни той.

Доколкото знам, московският кмет Юрий Лужков вчера се е съгласил да разреши погребението, каза още Марко, като уточни, че възнамерява официално да се обърне към руските власти в сряда.

Смята се, че евентуално погребение в Москва може да бъде само временна мярка и в бъдеще тялото на Милошевич може да бъде пренесено в родината му.

Според кореспондента на ББС в Белград, думите на Марко предполагат, че той не приема сделката, в резултат на която майка му може да се върне в града и вероятно се опитва да окаже по-голям натиск върху властите в Сърбия.

Управляващите в Белград са недоволни от обрата на събитията и биха почувствали облекчение, ако тялото на Слободан Милошевич бъде откарано в Русия, избягвайки усложненията от погребение в Сърбия, допълва ББС.

Същевременно във вторник зам.-председателят на Сръбската радикална партия (СРП) Томислав Николич се закани да свали правителството на парламентарно заседание, насрочено за 20 март, възползвайки се от надигането на национализма след смъртта на Слободан Милошевич.

Според Николич сега падането на правителството на премиера Воислав Кощуница е възможно.

Няма да участваме на следващото парламентарно заседание...и ако социалистите (на Милошевич) и още някои депутати се присъединят към нас, можем да свалим правителството, заяви заместник-председателят на СРП.                         

От 250 места в сръбския парламент 82 принадлежат на радикалната партия. При подкрепата на 22-мата социалистически депутати радикалите могат да предизвикат вот на недоверие към управляващите.

Зам.-председателят на радикалите Николич заяви, че депутатите му отказват да присъстват на парламентарното заседание в знак на протест срещу отказа на сръбските власти да отменят обвиненията срещу вдовицата на Милошевич Мира Маркович.

По-рано днес съд в Белград отмени заповедта за арест на Маркович, която е обвинена в злоупотреба с власт и измами. Паспортът ѝ обаче ще бъде взет при влизане в Сърбия, което означава че тя няма да може да си тръгне от страната.

Според Томислав Николич това показва, че Кощуница не е способен да разреши Милошевич да бъде погребан в Белград.

Николич заплаши да доведе 100 000 души на летището да посрещнат семейството на Милошевич, "защото това е критичното множество хора, когато полицията не може да бъде използвана".

Казах на Марко (Милошевич), че той и неговата майка  могат да дойдат и никой няма да посмее да ги докосне", заяви Томислав Николич.

Във вторник трибуналът в Хага прекрати делото срещу Слободан Милошевич, което продължи 4 години.

Прокурорът на ООН за военни престъпления Карла дел Понте изрази съжаление, че Милошевич е починал преди приключването на процеса срещу него и произнасянето на присъда.

Това лишава жертвите от справедливостта, която заслужават, допълни тя, цитирана от СиЕнЕн.

Представителите на трибунала са категорични, че ще продължат работата си, като изправят пред правосъдието обвинените за военни престъпления по време на балканските войни от последното десетилетие на миналия век – и най-вече близките поддръжници на Милошевич - Радован Караджич и Ратко Младич, които все още са на свобода.

Младич, който е бивш лидер на босненската сръбска армия, и политическият лидер Караджич са обвинени за клането в Сребреница през юли 1995 г.

Милошевич почина ден преди третата годишнина от убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич, който игра основна роля при свалянето на бившия югопрезидент и предаването му на Хагския трибунал.

Смъртта на Милошевич настъпи по-малко от седмица след самоубийството на бившия лидер на сръбските бунтовници в Сръбска Крайна Милан Бабич. Бабич, който излежаваше 13-годишна присъда за военни престъпления. Той бе открит мъртъв в килия на същия затвор в Хага, където бе и Милошевич.

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?