Синът на Митеран осъден на 2,5 г. условно за данъчни измами

Жан-Кристоф Митеран, син на бившия френски президент от осемдесетте години на миналия век Франсоа Митеран, беше осъден в петък на 30 месеца затвор условно за данъчни измами, съобщи Франс прес.

Митеран - младши пропуснал да плати 600 000 евро данъци на френските данъчни служби от хонорари, които получил от френския бизнесмен Пиер Фалконе, за когото работил като консултант за петролни инвестиции в Африка.

В петък най-висшата съдебна инстанция във Франция - Касационният съд, отхвърли молбата на сина на Митеран, с която той обжалва решението на апелативния съд на Париж, потвърдил през февруари присъдата срещу него, издадена от първоинстанционен съд.

Най-големият син на бившия френски държавен глава твърдеше, че не е плащал данъци върху хонорарите си, защото по времето, когато ги е получавал, е пребивавал през по-голяма част от годината в Мавритания. Проверка обаче показа, че само през 1999 г. например, година, в която е получавал хонорари, 

Митеран - младши е бил 276 дни във Франция и само 32 дни в Мавритания.

Синът на Франсоа Митеран е обвинен и по дело за трафик на оръжия за Ангола.  По времето, когато баща му беше президент, Митеран - младши работеше като негов съветник по африканските въпроси. Французите му измислиха прякора Папамади, което в превод означава "Тате ми каза".

Споделяне

Още от Свят