Синът на Нетаняху заема централно място в корупционната сага

Яир и Бенямин Нетаняху

Докато преследваният от скандали премиер Бенямин Нетаняху е съден за корупция, неговият 28-годишен син се изявява като движеща сила в контраатаките срещу критиците и държавните институции, които съдят дългогодишния израелски лидер. Фаворит на националистката база на премиера и на крайнодесни лидери по света, Яир Нетаняху стана неотделима част от новините - влиза в конфликт с журналисти в социалните мрежи, заплашва със съдебни дела противниците на баща си и поства онлайн толкова обидно съдържание, че Фейсбук за кратко блокира профила му.

Само през миналия месец той призова за бъдат прогонени малцинствата от Тел Авив, туитна дискредитирана конспиративна теория, че Барак Обама е роден в Кения, и намекна, че една критична телевизионна журналистка се е изкачила до мечтаната позиция през леглото. Но най-острите му нападки бяха срещу израелските медии, съдебната система и правоприлагащите органи за предприетия от тях, по думите му, левичарски идеологически кръстоносен поход за сваляне на баща му.

Той призова главният прокурор да бъде разследван за "престъпления", сравни началника на полицията с телевизионния мафиотски бос Тони Сопрано и описа следователите като ЩАЗИ, Гестапо и "политическа полиция на израелската хунта".

Критици предупреждават, че тази кампания, на която приглася в по-малка степен баща му, подкопава общественото доверие в демократичните институции в Израел.

"Бихме желали да го пренебрегнем като любопитно явление, като проблемно дете, което се старае да спечели одобрението на баща си. Но е вярно и има доказателства, че той е доста влиятелен", казва Равив Друкер, широко уважаван разследващ телевизионен репортер и любима мишена за семейство Нетаняху, за когото бащата и синът наскоро писаха в Туитър, че биха желали да го видят в затвора. "Той отстоява много крайни позиции и това се отразява на действията на премиера", казва Друкер.

Въпреки че не заема официален пост, Яир Нетаняху е смятан за ключов съветник и създател на засилващата се конфронтационна стратегия на баща му в социалните мрежи. Нетаняху старши е обвинен в измама, злоупотреба с доверие и получаване на подкупи по няколко корупционни дела, произтекли от връзките му с богати приятели. Той отрича обвиненията, предшествани от години на скандали около неговото семейство.

В продължение на години съпругата му Сара привличаше по-голямата част от критиките заради своя екстравагантен вкус, злоупотреба с държавни средства и предполагаем тормоз на своя персонал. Но отскоро най-големият му син застана в центъра. Той изпъкна силно с няколко скандала и си спечели репутацията на човек, който води привилегирован живот за сметка на данъкоплатците.

Австралийският милиардер Джеймс Пакър, едно от лицата в обвиненията в корупция към премиера, вероятно е давал на младия Нетаняху подаръци, сред които престой в луксозни хотели в Тел Авив, Ню Йорк и Аспен, Колорадо, както и правото да ползва неговия частен самолет и десетки билети за концерти на Марая Кери, бивша годеница на Пакър. Нир Хефец, бивш съветник на Нетаняху, който сега е държавен свидетел срещу него, е казал на полицията, че Яир Нетаняху е главната причина за корупционното дело срещу баща му.

Яир Нетаняху разпали полемика, след като пусна онлайн антисемитска карикатура, насочена срещу критиците на баща му, вулгарно се скара с жена, казала му да почисти след кучето си в парка, и написа в Туитър, че се надява възрастните леви демонстранти да умрат от Covid-19. Премиерът беше принуден да осъди някои прояви на сина си, като скандалното посещение в стриптийз бар заедно с богати приятели. Но общо взето той твърдо защитава сина си.

Аншел Пфефер, коментатор на всекидневника "Аарец" и автор на последната биография на премиера, казва, че Яир Нетаняху дава възможности на баща си да тества границите на приемливото за обществото. "Ако той стигне прекалено далеч, те могат да си кажат, че това е просто Яир. Това му дава възможност да се коригира, да създава сива зона и да заличава линиите на онова, което премиерът казва публично", казва той.

Яир е бил само на четири години, когато през 1996 г. баща му става за пръв път министър-председател, и е израснал под светлините на прожекторите. По време на задължителната военна служба той е офицер за свръзка с чуждестранните медии. Бил е доброволец в местни организации за защита на дивите животни и за кратко е работел като директор за социалните мрежи към израелска НПО, оказваща правна помощ на пострадали от палестински атаки. Но е бил принуден да напусне след атака срещу президента, обявил се за еврейско-арабско съжителство.

Като частно лице е публикувал коментари в крайнодесния американски портал "Брайтбарт", обикалял е САЩ и Европа за лекции и е изказвал подкрепа за крайнодесни екстремисти в САЩ и Европа. В замяна се е сдобил с техните похвали. Негови привърженици твърдят, че той е жертва на същите хора, които атакуват баща му. Медиите обаче не обръщат почти никакво внимание на неговата доведена сестра Ноа (от предишен брак на баща му) и по-малкия му брат Авнер, 26-годишен студент.

Яир, която все още живее с родителите си и отказва да говори по този въпрос, твърди, че няма политически аспирации. Но в своето единствено интервю за израелска медия - близкия до Нетаняху тв "Канал 20", се оплаква миналата година по повод цената, който трябва да плаща неговото семейство заради статута си. Казва, че трите години в началото на 2000 г., през които баща му е бил вън от политиката, са били най-щастливите за семейството. "Баща ми реши да остави настрана добрия живот, който имаше, и да се върне в тази кал заради своето призвание. Единствената ми политическа намеса е това, което виждате в моите лични профили във Фейсбук и Туитър", казва той.

В Тушитър, където има над 80 хиляди последователи, той публикува десетки пъти на ден и често диктува последващия новинарски цикъл. През 2018 г. Фейсбук блокира акаунта му за 24 часа, защото е споделил забранено съдържание и е написал, че би искал Израел без мюсюлмани.

Неговият стил на провокация се оказа еднакво неустоим за политици, журналисти и коментатори, много от които се въвлякоха в схватки с него със замеряне с кал. Въпреки това поне половин дузина от неговите предишни мишени отказаха коментар, като се оправдаха с неговиалната му роля и сприхав характер.

По БТА

Споделяне

Още от Свят