Синът на Тургут Йозал иска докладът от аутопсията да бъде публично огласен

Косми от главата на покойния турски президент Тургут Йозал ще бъдат предадени на прокуратурата, занимаваща се с разследването на съмнителните обстоятелства около смъртта му, следващата седмица, съобщава в. "Заман", позовавайки се на сина на президента. Ахмет Йозал поиска техническият доклад на съдебно-медицинските органи от аутопсията на баща му да бъде публично огласен и да бъде проучен от местни и чуждестранни експерти. Той се застъпи и за премахване на давностния срок на делата за случаи, при които налице е съмнителна смърт или неизвестен извършител, като посочи, че през 2013 г. изтича давността на много важни разследвания, не само на това за кончината на баща му.

Ахмет Йозал изтъкна, че информациите, че в останките на баща му са били намерени четири различни токсични субстанции - ДДТ, кадмий (тежък метал), америций и полоний, не са били опровергани от съдебно-медицинските органи. Той намекна и за намеса на "дълбока структура", каквато по думите му продължава да действа в Турция, в доклада на съдебна медицина, в резултат на която текстът е бил "разводнен".

Тленните останки на осмия турски президент Тургут Йозал бяха ексхумирани през октомври по нареждане на прокуратурата, разследваща съмнителните обстоятелства около смъртта му. В продължение на години в Турция се носеха слухове, че Йозал е бил убит от представители на "дълбоката държава" - нелегална мрежа, създадена от националистически групи, които действат в сянка и извършват убийства на хора, които считат за заплаха. В представено по-рано този месец резюме от доклада на съдебно-медицинския институт се посочва, че точната причина за смъртта на Тургут Йозал не може да бъде определена, защото непосредствено след смъртта му не е била извършена аутопсия.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?