Синдикален митинг блокира движението в центъра на София в сряда

Заради националният митинг - шествие на КНСБ и КТ "Подкрепа" в сряда, движението в центъра на София ще бъде блокирано.

Около 20 000 души ще участват в митинга, обявиха от двата профсъюза. Те получиха и официално подкрепа за проявата си от Социалистическата партия, чието ръководство призова членовете си да се включат в проявата. От синдикатите обаче заявиха, че няма да позволят на политиците да се прикачат към проявата им и да я използват.

Протестната акция на синдикатите е в защита на трудовите, социалните и човешките права на гражданите, се посочва в обръщение на ръководствата на КНСБ и Подкрепа до гражданите.

Националното шествие ще започне от две различни места в столицата. По-късно двата лъча ще се слеят в общ митинг на площад "Независимост", за който е получено разрешение за времето от 13 до 22 ч.

Шествието на КНСБ тръгва в 12.30 ч. от пл."Македония" и ще премине по булевардите "Христо Ботев", "Александър Стамболийски", "Витоша", "Дондуков", "Цар Освободител".

Шествието на КТ "Подкрепа" започва в 12.30 ч. от паркинга пред стадион "Васил Левски", по ул. "Гурко" и булевардите "Васил Левски", "Цар Освободител".

От Столичната община предупредиха софиянци, че заради синдикалната проява се спира движението на коли по двата маршрута от 11 до 13 ч.

От 12.30 ч. до 22 ч. пък се забранява влизането на автомобили в двете посоки по бул. "Княз Ал. Дондуков" между бул. "Васил Левски" и бул. "Княгиня М. Луиза" с изключение на трамваите 20 и 22 . Забранено ще е движението и по бул. "Цар Освободител" между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Княгиня М. Луиза".

От 11 до 13 ч. ще се променят и маршрутите на трамваите по линии номер 6, 9, 10, 12 и 19 и автобусни линии 9 и 84.

Трамвай 6 ще върви по маршрута ж.к. "Обеля" - пл. "Възраждане" - ж.к. "Западен парк" и по маршрута плувен комплекс "Спартак" - пл. "Македония" - Съдебна палата. Трамвай 9 ще тръгва от надлез "Надежда" през пл. "Възраждане" до ж.к. "Западен парк", а другият му маршрут ще бъде кв. "Хладилника" - пл. "Македония" - Съдебна палата. Трамвай 10 ще се движи от ж.к. "Западен парк" през пл. "Възраждане" до надлез "Надежда". Трамвай 12 ще има маршрут кв. "Илиянци" - Централна гара - пл. "Журналист" , а трамвай 19 - бул. "Н. Петков" - бул. "Овча купел" - ул. "Скопие" - гара "Север".

Автобус 9 ще минава по бул. "Евлоги Георгиев", по бул. "Цар Освободител", надясно по бул. "Васил Левски" и по маршрута си, а автобус 84 - от бул. "Цариградско шосе", надясно по бул. "Евлоги Георгиев", обратен завой при Военна академия, бул. "Евлоги Георгиев", наляво по бул. "Цариградско шосе" и по маршрута си.

От двата синдиката още днес се извиниха за неудобствата, които протестът им ще причини за придвижването в столицата.

"Граждани, протестирайте сега!", се казва в обръщението на профсъюзите. Призивът е срещу експериментите в здравеопазването и образованието, изземването на доходите, както и срещу отнемането на парите за прослужено време и добавките за вреден труд.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?