Синдикалист навика майки да спрат с "тия нещастни деца" по улиците, после се извини

Според Димитър Манолов децата са използвани за политически цели

Синдикалист навика майки да спрат с "тия нещастни деца" по улиците, после се извини

Президентът на КТ “Подкрепа“ Димитър Манолов, който си изпусна нервите на заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания във вторник и се разкрещя на майки на деца с увреждания да се засрамят и да спрат да ги “разхождат по улиците“, в сряда се извини за изказването си.

Манолов разкритикува преди ден подготвения от омбудсмана Мая Манолова с участието на майки на деца с увреждания законопроект за личната помощ като “аматьорски“, противопоставящ хората с увреждания и преследващ политически цели.

“Нека да се разберем в тая държава има ли конституция или няма и кой пише законите. Закони се пишат в Народното събрание, закони се пишат в правителството. Нито съм правителство, нито съм Народно събрание и не ми подвиквайте като овчар. И престанете да разхождате тия нещастни деца по улиците. Засрамете се малко, засрамете се малко!", обърна се Манолов към една от майките, участваща в обсъждането, след като тя го репликира и синдикатите да започнат да пишат закони.

"Да, засрамете се, сериозно го говоря това, абсолютно сериозно. Защото това, което вършите с вашите деца, е безчовечно", каза той.

В сряда пред бТВ Манолов се извини за думите си като уточни, че е бил разбран погрешно – че всъщност му е жал за децата и е имал е предвид, че техните проблеми се използват за политически цели. Той обаче не пожела да уточни кой ги използва.

“Аз съм дете на инвалид. Баща ми беше “тежък инвалид“, както ги наричаха тогава. Така че какво разбирам, предполага се, че на собствения си гръб достатъчно много съм разбрал“, каза той.

Манолов коментира, че извадени от контекста думите му наистина звучат като нещо, за което трябва да се извини. “Това, което казах на място всъщност, беше, че като човек, чувствителен към тези неща, ми е мъчно да гледам как биват употребявани за политически цели. Ако съм засегнал, защото там наистина има нормални и свестни хора, които очевидно, гледайки това са ме разбрали криво, аз им поднасям извиненията си“, каза Манолов.

Той обаче коментира, че на място е имало и хора с ненормално поведение и уточни, че визира такива, които са крещели след него и след хората с инвалидни колички и патерици: “Убийци“.

“На мен да ми викат каквото искат, но викаха “Убийци“ на хора с колички и патерици“, възмути се той.

Той заяви, че децата с увреждания трябва да са сред нас, да имат нормална среда и да се разхождат, но не и да живеят на палатка и да ги пече по цял ден слънцето.

“Не сме общество от изроди, достатъчно е да видим един път, че има палатков лагер“, заяви Манолов.

Той не пожела да назове кой употребява децата с увреждания и техните майки за политически цели. “Аз с политика не се занимавам, няма да се явявам нито на избори за президент, нито за депутат, нито за кмет...В тази тема никой няма право да се движи с популизъм и къси политически печалби, както казах и в залата“, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от България