Синдикални заплахи с протести заради новата схема за плащане на чиновниците

От КНСБ предупредиха в понеделник, че са възможни протести заради новата схема за плащане на служителите в държавната администрация. Тя бе лансирана от финансовия министър Симеон Дянков миналата седмица, без да е съгласувана с профсъюзите.

Според КНСБ готвените промени са нов повод за нагнетяване на социалното напрежение.

“На фона на продължилата почти месец съвместна работа по антикризисните мерки, правителството сега проявява избирателност спрямо теми и проблеми, по които трябва да се привличат и ангажират синдикатите. Припомняме, че въпреки изразената преди месеци готовност за участие в разработването на въпросната система, синдикални представители не бяха допуснати в специално създадената работна група“, заявиха от синдиката.

От КНСБ са против махането на доплащането за прослужено време.

Относно идеята за гъвкава 25%-на част от работната заплата, която да зависи от постигнатите резултати, от КНСБ смятат, че е неясно как тази ”гъвкавост” ще се прилага спрямо служители, чиито трудови резултати трудно могат да се измерят с количествени резултати. “Това е предпоставка за голям субективизъм при атестирането, смятат в профсъюза.

Допълнително, остро стои въпросът за периодичността на атестирането. Значи ли това, че този нов модел на заплащане ще принуждава служителя да бъде изпитван всеки месец, за да си получи четвъртинката от възнаграждението?“, питат от синдикалната организация.

Те се чудят няма ли всичко това да доведе до прилагане на законов начин за орязване на заплатите в бюджетната сфера.

Споделяне

Още от България