Синдикалните лидери ще съдят енергийния регулатор заради поскъпването на тока

Лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Желязко Христов и Константин Тренчев ще подадат граждански иск срещу Държавната комисия за енергийно регулиране заради увеличението на цената на тока от 1 юли т.г. Това съобщи Христов след консултативен съвет на двата синдиката.

Според лидерите на двата синдиката, има разминаване между приетата от парламента стратегия за енергийна ефективност и решението на комисията за поскъпването на тока. Христов и Тренчев твърдят, че енергийният регулатор е нарушил стратегията, липсват ясни разчети за необходимостта от увеличение на цената, както и за компенсаторни мерки.

Двамата синдикални лидери заявиха, че ще се опитат да убедят депутатите също да съдят комисията като граждани.

Константин Тренчев заяви още, че ако не постигнат отвяна на новите цени на тока по съдебен път, ще призоват гражданите да не плащат сметките си за ток за определен период.

Двата синдиката са решили още да започнат допитване до членовете си за готовността им през есента да се организират отраслови и национални протести с искания за спешно повишаване на доходите и за по-добра социална защита.

Синдикатите огласиха още и позиция, според която без договорености между социалните партньори и под натиска на бизнеса се подготвят промени в трудовото законодателство, които ще отнемат утвърдени трудови права и ще прехвърлят нови финансови тежести върху работника. Профсъюзите не са съгласни с предстоящите увеличения на размера на здравната вноска и на прехвърлянето на 5% от общата осигурителна тежест от работодателя върху работника от 2005 г., посочи Желязко Христов.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?