Синдикат иска скок на газа с 3% на тримесечие

Синдикат иска скок на газа с 3% на тримесечие
През следващата година природният газ да поскъпва с не повече от 3 на сто на всяко тримесечие, поиска КТ "Подкрепа" във вторник като алтернатива на внесеното от "Булгаргаз" искане цената ни синьото гориво от януари да се вдигне с 25.46 на сто и предлаганото от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) повишение със 7.95 на сто на всеки три месеца до достигането на 36 на сто до края на годината.

Вдигането на цените на природния газ не е съобразено със социално-икономическите възможности на българите и българския бизнес, смятат от профсъюза и посочват, че лансираното от ДКЕВР поетапно повишение на цените на газа ще генерира допълнителна инфлация от 7 процента извън останалите ценови процеси.

Според КТ "Подкрепа", това ще приближи средногодишната инфлация към 20 на сто и ще повлияе негативно на икономическия растеж и финансовата стабилност на страната.

Синдикатът настоява държавата като принципал да се откаже от дивидента си за 2007 г. и да го реинвестира в инвестиционната програма на "Булгаргаз". От профсъюза допълват, че ще предприемат всички позволени от закона действия, за да не допуснат икономическа криза в страната,заради поскъпването на природния газ.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?