Синдикат предлага 1700 лева начална лекарска заплата, идеята струва над 300 млн. лв.

Синдикат предлага 1700 лева начална лекарска заплата, идеята струва над 300 млн. лв.

Минималната лекарска заплата трябва да е 1738 лева, за да се изравни стандартът на българските медици с европейския. Това са изчислили от КТ “Подкрепа“. Д-р Камен Данов, който ръководи Медицинската федерация на КТ “Подкрепа" обясни, че това възнаграждение е изчислено като минималната работна заплата от 460 лева е умножено по коефициент 3.78. Медицинските сестри пък следва да получават най-малко две минимални заплати или поне 920 лева. Данните бяха представени на дискусия за остойностяването на труда на медицинските специалисти в сряда.

Профсъюзът е на мнение, че заплатите на лекарите и сестрите трябва да се индексират с всяко увеличение на минималния доход.

Подуправителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) каза, че за да се осигури начална заплата на лекар в размер на 1500 лева, са необходими още 250-300 млн. лв. в бюджета на НЗОК за болнична помощ, ако са покрити всички останали разходи. Той беше категоричен, че през тази година няма такава възможност.
Петров посочи, че това зависи от хората, които приемат бюджета, от размера на вноската, от осигурителния доход и от това, което държавата плаща като вноски.

При съществуващата система такова увеличение трябва да стане чрез увеличаване на цените на клиничните пътеки, допълни Петров.

В извънболничната помощ, в добрите практики това възнаграждение е реалистично и тези нива са достигнати, особено при лекарите, работещи по 6-8 часа дневно, каза още той.

От Лекарския съюз пък са разработили методика за остойностяването на медицинските дейности, която предвижда базисен коефициент, в който е калкулиран физическият и интелектуален труд за общ медицински преглед. Отделно, за взяка от специалностите има коригиращи коефициенти и отделно се отчита в какъв тип болница се осъществява дадена дейност, какво е състоянието на пациента и т.н.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?