Синдикати и E.ON преговарят за повишение на заплатите

Преговори за увеличение на заплатите на работниците и служителите в Е.ОN България за 2008 г. се водят от средата на декември и те ще продължат през януари, съобщиха от ръководството на компанията по повод ескалиралото в последните дни напрежение и протестите на хората от някои регионални центрове на електроразпределителните дружества във Варна и Горна Оряховица.

През следващия месец ще започне и обсъждането на нови колективни трудови договори на дружествата от групата на Е.ОN България. От компанията допълват, че през миналата година са увеличили заплатите с 14 на сто и е в сила споразумение за увеличение на вдигането им с 21 процента средно за периода 1 април 2007 г. – 31 март 2008 г. И двете увеличения са в резултат на преговори със синдикатите и избраният подход цели увеличението да повлияе значително върху служителите с най- ниските заплати. Като част от тяхното трудово възнаграждение, служителите получават тримесечен бонус от 10 на сто за тази година. На всеки служител е била изплатена и коледна премия.

“За нас буди недоумение протестът на част от работниците”, коментира Райнхард Ашендорф, член на Управителния съвет на Е.ОN България ЕАД. Той уточни, че засега няма подадени молби за напускане на служители, а исканията за увеличение на заплатите чрез мълчаливи протести се организират в обедната почивка и не нарушават работния процес на аварийните екипи.

Споделяне

Още от Бизнес