Синдикати и министри остават на различни позиции за учителските заплати

Синдикати и министри остават на различни позиции за учителските заплати

Отново без конкретен резултат завършиха поредните преговори в сряда между учителските синдикати и министрите на финансите и на образованието Пламен Орешарски и Даниел Вълчев. Поредната среща се провежда на фона на тринайсетия ден на протеста на преподавателите в средното образование и на безсрочната им стачка, в която в сряда са се включили около 90% от училищния преподавателски състав в цялата страна.

След срещата, която приключи вечерта, финансовият министър Пламен Орешарски заяви, че проблемът не е лесен за разрешаване, защото засяга цялата маркорамка на бюджета, но „има желание да се търси решение”. На въпрос дали се е запознал с десетте варианта за увеличение на учителските заплати, разработени от експертната група, Орешарски каза: „В интерес на истината ние имаме много повече варианти”.

Министърът изрази притеснението си за по-нататъшното развитие на страната и за финансовата ѝ стабилност.Според него, ако има увеличение на заплатите на учителите, това би довело до промяна на макрорамката на бюджета.

"Отдалечени сме като позиция, дотолкова, доколкото едната част от тези решения предполагат цялостна ревизия на макрорамката на бюджета, а вероятно и промяна на данъчната политика”, каза министърът.

„Другите варианти предполагат разместване във финансирането на секторите. В зависимост от конкретните резултати ние ще предложим на политическо равнище различни компенсиращи варианти”, каза Орешарски. Той посочи още, че проблемът излиза извън правомощията му, както и извън правомощията на просветния министър.

„Аз не определям данъците, нито финансирането на индивидуалните сектори. Това е въпрос на цялостна бюджетна рамка”, оправда се министърът. Той посочи, че в момента разходите за образование за тази година са 3,9% от БВП, което възлиза на 2,5 млрд. лв., а за догодина са планирани малко над 4% от БВП, което е около и над средното равнище за страните от ЕС.

„Ако заради исканията за скок на заплатите българското правителство реши да вдигне данъците, това ще е лош сигнал за бизнеса”, коментира през деня Симеон Дянков от Световната банка, който представи доклада на международната финансова институция „Правене на бизнес 2008”.

Според Дянков проблемът няма да е в самото вдигане на данъците. Това ще е знак, че България не води последователна данъчна политика. „За един инвеститор е изключително важно да е наясно не само колко данъци ще плати сега, а и как ще се развива данъчната политика няколко години напред”, каза експертът.

Станишев пак се зарече, че няма да отстъпи пред протестите

Правителството няма да допусне дестабилизация на държавата, заяви премиерът Сергей Станишев в Пазарджик по-рано през деня по повод на очакваната вълна на протести. Според него проблемите в българското образование няма да се решат с министерски оставки, а с разумен диалог и търпение. Това се отнася за всички съсловия, които също претендират за драстично увеличение на доходите.

В четвъртък правителството ще разгледа доклад на министъра на образованието Даниел Вълчев за хода на учителската стачка.

В задочен диалог с правителството синдикатите заявиха, че са готови да преговарят за праразпределение на средствата в различни сектори. С това ще се открият пари за образованието, каза лидерът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев преди началото на преговорите с двамата министри.

Според Пламен Димитров от КНСБ изходът от стачката може да се намери в горните етажи на властта, така че може би ще е необходима нова среща с президента Георги Първанов. Валентин Никифоров от КНСБ обвини просветният и финансовият министър, че умишлено протакат преговорите.

Протестите продължават, учителите се заричат да стачкуват докрай

На площад „Независимост” в столицата стотици преподаватели се включиха в протеста от 13-тия ден. „Оставки”, „Няма да се предадем”, „Всеки ден ще е така до победата”, скандираха преподаватели между сградите на правителството и президентството. На митинга си днес учителите бяха подкрепени от екологични сдружения и студенти от Богословския факултет на СУ.

Споделяне

Още от България