Синдикати и работодатели на различни позиции за добавката за прослужено време

Синдикатите и работодателите остават на различни позиции дали да се премахне добавката към заплатата за прослуженото време, или така наречения "клас". До октомври социалните партньори ще преговарят и трябва да подготвят обща позиция, съобщи министър Христина Христова след консултации във вторник.

Както синдикатите, така и работодателите са против механичното премахване на добавката, с което ще намалее общото трудово възнаграждение. Работодателите предлагат тази добавка да бъде включена към заплатата за съответната работна позиция. Синдикатите обаче се притесняват, че това може да доведе до съкращения на служители с по-дълъг трудов стаж и до подмяната им с по-млади.

За евентуалното премахване на добавката съобщиха от СДС преди по-малко от месец, когато партията се обяви срещу част от мерките в подготвяния нов меморандум на българското правителство и МВФ. Синдикатите подкрепиха протеста, а работодателите одобриха мярката като стъпка към по-гъвкав пазар на труда.

Днес социалният министър Христина Христова заяви, че засега правителството не е поемало ангажимент за премахване на допълнителното плащане за прослужено време. По думите ѝ, в проекта на меморандум с МВФ е заложено изискването, че кабинетът ще направи консултации и на основата на социален диалог ще се обмисли подобряване на гъвкавостта на труда.

До края на тази седмица ще се състави работна група от представители на социалното министерство, работодателите и синдикатите, която ще работи по общата позиция.

По данни на председателя на КНСБ Желязко Христов, средно 15 % от доходите на българина идват от добавката за прослужено време. В някои професии - например в добивната и в металургията, тези средства достигат до 30 процента. 1.5 млн. българи получават към заплатата си тези допълнителни средства.

Споделяне

Още от България