Синдикати и работодатели продължават спора за единната данъчно-осигурителна сметка

Работодателите се оплакаха от хаос в информационната система на НАП

Зинаида Златанова, Людмила Елкова и Хасан Адемов по време на заседанието

Представители на синдикатите и работодателските организации спориха във вторник относно предлаганите промени за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. На заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в сградата на Министерския съвет социалните партньори обсъдиха и проекти за промени в Кодекса на труда и в Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа.

 

С предвидените промени в кодекса се урежда поредността при погасяването на задълженията, като първо ще се погасяват главниците, след това лихвите и разноските. Остава обаче невъзможността лицето да избира кои задължения да погаси първо, обясни заместник-министърът на финансите Людмила Елкова, която се обяви категорично за правото на избор при заплащане.

 

Представителите на КТ "Подкрепа“ продължават да са против единната данъчно-осигурителна сметка и предлагат вместо нея да бъдат въведени две отделни сметки – данъчна и осигурителна, така както бяха извадени от единната сметка плащанията за задължителното допълнително пенсионно осигуряване.

 

От КНСБ подкрепиха единствено тази част от законопроекта, която засяга обратното начисляване на ДДС за сделките със зърно.

 

Министерството на финансите се обяви в подкрепа на единната сметка и облекчаване на процедурата, както и за обратното начисляване на ДДС на сделките със зърно. Според зам.-министър Елкова, това ще спомогне за повишаването на събираемостта и ще бъдат ограничени опитите за измама.

 

"Имаме нагласа да се създаде възможност да се създадат подпараграфи, така че да се види кой какви задължения погасява. Месец по-късно не можем да видим изпълнението на данъците и осигуровките едно по едно. Това е проблем и за бюджета на НЗОК, и за бюджета на ДОО, и за нас. Ние виждаме едно общо число, за което нямаме представа как се разпределя, въвеждането на декларации се бави“, призна Елкова.

 

Всички работодателски организации като цяло подкрепиха законопроекта, както и единната сметка, но изразиха много резерви и предложения. Повечето от тях смятат, че трябва да бъде подобрена най-вече работата на данъчната администрация и софтуерът, който се използва за управление на плащанията. „Грешката при въвеждането на единната сметка беше, че подценихме капацитета на данъчната администрация и възможностите на софтуера“, заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов и отбеляза, че няма случай, в който палатата да е поискала справка, че е изряден платец и да не се е наложило повторно носене на информация и на платежни.

 

Българската стопанска камара (БСК) сподели някои от опасенията на синдикатите и предложи работата по законопроекта да продължи на ниво "работна група", за да се отстранят всички проблеми.

 

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) предложиха нови подобрения, които да бъдат приети с поднормативни актове.

 

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) подкрепиха три от четирите предлагани промени - погасяване на главници по лихви, удължаване на срока до 2015 г. за отписване на задължения с изтекъл срок на давност, обратното начисляване на ДДС. От асоциацията имат опасения, че промените поставят в неравностойни условия частните кредитори и продължават да настояват за редуциране броя на платежните нареждания.

 

Хаос в информационната система на НАП

 

Работодателите алармираха, че е настъпил хаос в информационната система на Националната агенция по приходите (НАП), която се оказала неподготвена да посрещне нововъведенията.

 

Според тях за една голяма част от фирмите няма яснота кои задължения са текущи, кои са стари, кои са лихви, кои главници, и се е стигнало до блокиране на сметки, което е довело до затруднения в дейността на част от фирмите. Отправени бяха предложения да се разделят текущи от стари задължения и да се прекрати практиката да се блокират сметки на длъжници.

 

На заседанието бе избран и новият заместник-председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество – президентът на КНСБ Пламен Димитров. Кандидатурата му беше предложена след консултации между КТ "Подкрепа" и КНСБ.

 

Тристранният диалог по министерства не върви

 

"Диалогът на ниво министерства не върви“, коментира президентът на КТ "Подкрепа“ Константин Тренчев. Той предложи вицепремиерът да разпореди начало на социалния диалог на всички нива и настоя на следващото заседание на Съвета да бъде изразена ясно позицията на правителството по този въпрос. Тренчев призова промените да бъдат обсъждани по регламентирания ред – в рамките на Съвета за тристранно сътрудничество, а не във формата на обществените съвети, които президентът на КТ "Подкрепа“ нарече „говорилни“.

 

Вицепремиерът Златанова, която председателстваше заседанието, каза, че на утрешното си заседание Министерският съвет ще обърне внимание на колегите си по темата.

Споделяне

Още по темата

Още от България