Синдикати искат да се води статистика на нападенията над учители

Синдикати искат да се води статистика на нападенията над учители

Случаите на насилие над учители са зачестили, което буди безпокойство, обявиха в петък от синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа".

"Само през последната седмица имаме починал пред ученици и родители учител и бита от родител учителка, но това са само регистрираните случаи. Министерството на образованието и науката има задължението да регистрира инциденти с ученици, но няма такова за учители", посочват синдикалистите.

От синдиката предлагат Министерството на образованието задължително да започне да изготвя регистър за инцидентите и смъртните случаи с учители, служители и директори в учебните заведения.

"Тези случаи следва внимателно да се анализират от експертите на министерството и от синдикатите, и да се приемат спешни мерки заопазване не само на физическото и психическото здраве на българския учител, но и да се върне неговото достойнство, което е оцеляло през три войни", се посочва в позицията на синдиката

"За съжаление, българският учител много често е заплашван, обиждан, бит и изнудван от ученици, родители и административни служители, и тази тенденция се нагнети до краен предел в последните няколко години, посочват от синдиката. И допълват, че "са зачестили и случаите, когато учители умират в училище, на работното си място от огромния стрес и безгрижието на община и държава за ситуацията в учебните заведения".

"Това се случва, защото няма в действащия закон, няма и в проекта за закон административни лостове, с които учителят ефективно да въздейства на ученици и родители. Няма и желание от общинските и държавните институции да спазват крехките норми в закони и наредби, където има зачатъци на задължения на родителите, общините и държавата в подкрепа на българския учител", се заявява в позицията на синдиката.

Оттам настояват за серия от законодателни промени и политическо желание на законотворците и на законоизпълнителите за промяна на тази "трагична рамка", в която е поставен българският учител.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?