Синдикати искат ревизия на "Кремиковци" за точене на пари

Синдикати искат ревизия на "Кремиковци" за точене на пари

Сключените досега сделки от "Кремиковци" да бъдат проверени от министерствата на икономиката и на финансите и съответните контролни органи дали не са или източвани чрез тях пари от предприятието. Това настояха в понеделник от Федерация "Металици" към КНСБ в

"Кремиковци". Председателят на организацията Васил Яначков заяви, че по техни данни около 10 млн. лв. месечно се губят от комбината.

Месечната оперативна печалба на "Кремиковци" средно би трябвало да бъде около 6-10 млн. лв., а годишната - 70-80 млн. лв., което означава, че дружеството трябва да има пари за заплати, а тяхното изплащане редовно закъснява. Поради тази причина от януари досега са напуснали 500 души.

Чистата средна заплата в "Кремиковци" е около 500 лв. , като с новото предложение на ръководството за увеличение тя ще достигне около 900 лв. бруто. Сега в комбината работят около 6874 човека, но според синдикатите условията на труд са много лоши. Затова те настояват да се провери и спазването на трудовото законодателство в завода и искат въпросът с условията за работа да се обсъдят с правителството.

Профсъюзите настояват и да се инспектира спазването на екологичното законодателство, както и дали се изпълнява инвестиционната програма на дружеството и жизнеспособен ли е комбинатът.

Във вторник работещите в "Кремиковци" се събират в района на комбината на протестен митинг с искания за подобряване на условията на труд и бит и за редовно изплащане на заработените заплати.

Споделяне

Още от Бизнес