Синдикати скочиха срещу преструктурирането на столичното енерго

Ефективни стачни действия срещу преструктурирането на "Електроразпределение Столично", планират служителите на дружеството през май. Причината за недоволството им са предвидените от мажоритарния собственик на дружеството – чешката CEZ, съкращения във фирмата, които не са мотивирани икономически, според браншовите синдикати към КТ “Подкрепа”.  Това каза на пресконференция Денко Ройдев - председател на фирмената синдикална организация "Федерация енергетика" към КТ “Подкрепа” и ръководител на стачния комитет.

Според него компанията се кани да съкрати близо 760 човека, като сред тях е цялата ремонтна дейност на енергото. От синдикатите попитаха дали при отдаването ѝ на външни фирми, както планира мажоритарният собственик, те няма да се окажат вътрешни за някого.

От CEZ от своя страна заявиха, че ако се състои, стачката на служителите ѝ трябва да се проведе без действията на протестиращите да създават затруднения за нормалното протичане на работата. Трябва да бъдат осигурени условия за осъществяване на дейностите, чието неизпълнение или спиране може да създаде опасност за разпределението и доставката на електрическа енергия, както и за задоволителното обслужване на населението, посочиха от компанията. 

От там заявиха, че засега е сигурно съкращаването на 57 работни места, от които заети са 50. Това ще стане от 1 май, когато започва първият етап от преструктурирането на дружеството. До края на годината се предвиждат и други съкращения, но те зависят от евентуалното въвеждане на проекта за тримесечното отчитане на електромерите и др. фактори, посочиха от компанията. Според разпространено от дружеството съобщение посочената цифра за съкращенията най-вероятно е цитирана от предварителни разчети. Конкретната бройка предстои да бъде прецизирана, след като се уточни схемата за въвеждане на тримесечното отчитане.

От CEZ заявиха, че планираните съкращения и преструктурирането ще се отразят върху подобряването на качеството на услугите, защото ще се централизират дейностите в трите електроразпределителни дружества – Столично, София-област и Плевен. Ще се въведат ясни права и отговорности на всички нива и ще се специализират служителите в областта, в която работят, допълниха от компанията.

От там заявиха, че преструктурирането се прави след двугодишен анализ и то е било консултирано със синдикатите в края на миналата година. Планираните промени са били представени и пред служителите в поредица от срещи, проведени в края на май. Тогава с всеки от работниците била обсъдена бъдещата им реализация в новите дирекции, казаха от CEZ.

Споделяне

Още от Бизнес