Синдикатите договориха обезщетения за съкратените след приватизацията на "Булгартабак"

Специален фонд ще финансира социалните последици от приватизацията на "Булгартабак холдинг". Това е заложено в подписано споразумение между синдикатите и ръководството на холдинга, съобщи на пресконференция днес Николай Ненков, заместник-председател на КНСБ.

Средствата в социалния фонд ще постъпват от приходи от "Булгартабак", обясни Ненков. От този фонд ще бъдат изплатени дължимите заплати на работниците в дружествата, които сега са в размер на около 5 милиона лева.

Фондът ще финансира и обезщетенията на служители, които ще бъдат съкратени след приватизацията на "Булгартабак". От фонда ще бъдат отделени и средства за преквалификация на служители. Ще бъде осигурена прозрачност при регулиране на средствата от фонда, защото в управлението му ще участва и по един представител на браншовите синдикати на КНСБ и КТ "Подкрепа".

В споразумението се договорени и обезщетенията, които ще получават съкратените работници. Обезщетението на всеки съкратен ще бъде общата сума от брутните му заплати, получавани за всяка година трудов стаж в холдинга, но не повече от 20 години, обясни Николай Ненков.

Уговорени са и сумите, които ще се дават при пенсиониране на работниците. При пет години трудов стаж в холдинга бъдещият пенсионер ще получи две брутни заплати. Служителят получава четири заплати, ако има стаж между 5 и 10 години. Шест брутни заплати при пенсиониране се получават, ако стажът на работника е между 10 и 15 години, служителят ще получи осем заплати, ако е работил в "Булгартабак" между 15 и 20 години, а ако е работил над 20 години - брутните заплати, които ще получи са 15.

Ръководството на холдинга и синдиката са договорили още офертите на кандидат-купувачите да се оценяват и според предложенията им в социалните раздели. Има изискване и бъдещият купувач на дружествата да е с предварителен опит в този бранш, уточни Ненков и добави, че това се отнася за най-значимите дружества - в София, Благоевград и Пловдив.

Споразумението регламентира, че ръководството на холдинга ще съдейства за срещи на синдикатите с кандидат-купувача, консултанта по сделката, както и с Надзорния съвет на холдинга. Уговорено е, че предстои подписване на нов браншови колективен трудов договор, който ще е със срок не по-малко от две години. Сегашният договор изтича на 30 юни. В момента се обмислят варианти за изготвяне на механизъм за следприватизационен контрол, съобщи още Николай Ненков.

Споделяне

Още от Бизнес