Синдикатите готвят протест заради ограничаването на заплатите в държавните фирми

Синдикатите заплашват със стачка заради държавната регулация на заплатите в държавните предприятия и облагането на парите, които работниците получават за храна и облекло. Това обявиха в сряда от КНСБ и КТ “Подкрепа”.

Синдикатите призоваха всички 240 000 служители, заети във фирмите с над 50% държавно или общинско участие, да протестират срещу водената от правителството политика. Лидерите на двете организации предупредиха, че се готвят протести на работниците във въгледобива, транспорта, енергетиката и пощите.

Синдикатите настояват за освобождаване на заплатите в тези фирми. В момента чрез наредба държавата регулира възнагражденията в държавни предприятия, като тези с лоши финансови резултати не могат да увеличават заплатите на служителите си. Заради това ограничение доходите в някои губещи държавни фирми не са повишавани от години въпреки поскъпването на живота.

Наредбата е остаряла и искаме тя да отпадне, тъй като дискриминира служителите, обясни лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Миналата седмица социалният министър Емилия Масларова (БСП) обеща да удовлетвори исканията на синдикатите, като заяви, че ще внесе предложение за освобождаване на заплатите в губещите държавни предприятия.

Нейното предложение предизвика остра съпротива от страна на финансовия министър Пламен Орешарски, който спечели на своя страна и НДСВ. Проблемът за регулацията на възнагражденията е на път да се превърне в поредната тема, която да “скара” коалиционните партньори.

Синдикатите са против и данъчното облагане на т.нар. социални разходи – добавките в натура и брой, които работниците получават за храна, облекло и обувки.

От началото на тази година тази сума се облага с ДОД, което доведе до намаляване на чистите доходи на работниците.

Отново през миналата седмица синдикатите, работодателите и държавата се договориха, че работниците няма да плащат данък върху социални разходи, само ако техният размер е до 200 лева месечно. Все още обаче не се знае дали правителството ще одобри предложението.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?