Синдикатите готвят протести за заплатите след Великден

Синдикатите отново заплашиха с протести заради регулацията на заплатите в предприятията с над 50% държавно или общинско участие. Във вторник председателят на КНСБ д-р Желязко Христов заяви, че след Великден протести ще има в предприятията от енергетиката, минния добив, градския транспорт и железниците.

Синдикатите настояват да отпадне наредбата, с която се регулират възнагражденията в държавните и общински фирми.

В момента предприятията с лоши финансови резултати не могат да увеличат заплатите на служителите си. Заради това ограничение възнагражденията в някои губещи предприятия не са били актуализирани от години.

Преди две седмици социалният министър Емилия Масларова застана на страната на синдикатите и се обяви за освобождаване на заплатите в тези фирми. Предложението ѝ обаче срещна силен отпор от страна на министрите Пламен Орешарски и Николай Василев, според които отпадането на сегашната наредба е нежелателно и ще доведе до бюджетни проблеми.

Ще изчакаме правителственото заседание в четвъртък, когато се очаква да бъде разгледана наредбата. Протестите ще бъдат последователни, обясни Христов.

Те ще започнат с шествия, включително и в София. Не са изключени и ефективните стачни действия в различни сектори, допълни той.

Вече имаме готовност да разпространим колективните трудови договори в отраслите "Водоснабдяване", "Металургия", "Хранително-вкусова промишленост", "Минно дело" и "Текстил", каза още Христов.

Общо сключените колективни споразумения са 70 и засягат над 400 хиляди работници в тези отрасли.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?