Синдикатите и Велчев се договориха за коледните пенсии

Синдикатите се договориха с финансовия министър за размера на коледните добавки на пенсиите. След среща на лидерите на ТК "Подкрепа", КНСБ и Милен Велчев бе обявено, че най-високи ще са добавките за най-ниските пенсии и обратното.

Пенсионерите, които получават най-ниската социална пенсия от 57 лв., за Коледа ще получат още една в пълен размер, или общо 114 лв. Възрастните, чиито пенсии са от 58 до 80 лв., ще получат коледна добавка от 55 лв. 50 лв. е добавката за пенсионерите, които месечно получават между 81 и 120 лв., а 45 лв. отгоре ще получат възрастните, чиито месечни пенсии са в размер до 200 лв. Малко над 1000 човека, чиито пенсии са над 200 лв., ще получат добавка от 25 лева.

След срещата финансовият министър заяви още, че вече е създадена работна група, която да обсъди въпроса с 13-та заплата в бюджетната сфера. Яснота по този въпрос ще има в началото на месец декември.

В същото време Милен Велчев заяви, че трябва да се затегнат част от разходите, планирани в момента за края на годината, ако България се съгласи да постигне още през 2003-та балансиран бюджет с нулев дефицит, за което настоява МВФ. Експертите от мисията на фонда днес пристигнаха в София, в понеделник е срещата на ръководителя на мисията Джералд Шиф с Велчев.

Финансовият министър определи по принцип като възможно и изпълнимо постигането на балансиран бюджет още тази година, имайки предвид натрупаното до момента преизпълнение на приходите с 900 млн.лв.

След срещата си с Велчев социалните партньори обещаха и те да лобират пред МВФ дефицитът в бюджет 2004 да бъде 0.7%. Това също е спорен момент между българското правителство и фонда, който настоява за 0.5% дефицит.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?