Синдикатите искат 240 лв. месечен доход без данък

Минималният необлагаем доход за следващата година да се увеличи с 40 лева и да стане 240 лева. Това предложи във вторник зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров на дискусия за данъчно-осигурителната политика в България.

Според зам.-министъра на финансите Георги Кадиев това обаче не е възможно. По думите му минималният доход, който не се облага с данъци, може да стане 220 лева. Ако се приемат исканията на синдиката, през 2008 година бюджетът ще се лиши от 1 млрд. лв. приходи, каза Кадиев.

Минималният осигурителен доход трябва да се вдигне на 270 лв., вместо сегашните 220 лева, предлагат още синдикатите.

КНСБ поиска да се върне четиристепенната система за облагане на доходите, както беше до тази година, когато облагането се извършва по три стъпала. Стъпалата на скалата, според синдиката, трябва да са следните: данъкът на доходите между 240 лева и средната работна заплата (каквато и да е тя), трябва да е 14%, на доходите от една средна заплата до два пъти размера ѝ - 18%., а над 2 пъти – 22%.

Помощите за първо дете да бъдат 90 лева на месец, а за второ - 60 лева, настояват синдикалистите като мярка за насърчаване на раждаемостта.

Синдикатите цитираха данни, според които повече от една трета от семействата у нас са без деца, а 35% - с едно дете.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?