Синдикатите искат алтернативни варианти за спасяване на "Кремиковци"

Консултативният съвет на КНСБ и КТ "Подкрепа" настоява за приключването на преговорите за инвеститор на "Кремиковци" с непосредственото участие на правителството и за разработване на алтернативни варианти за спасяване на комбината. Това се казва в позиция на Консултативния съвет на КНСБ и КТ "Подкрепа", цитирана от БТА.

Синдикатите подкрепят искането на работниците в дружеството да се потърси отговорност от "виновните лица, допуснали катастрофата на комбината". В позицията се настоява за разработване на компенсационна програма, включваща преквалификация, целеви дългосрочни и по-високи обезщетения  за безработица на кремиковските работници и служители, които ще загубят работните си места.

От КНСБ и КТ "Подкрепа" изразяват тревога от влошаващата се ситуация в "Кремиковци" АД и от неизплащането на трудовите възнаграждения на 5 500 металурзи от ноември 2008 година.

Членовете на Консултативния съвет на КНСБ и КТ "Подкрепа" декларират още готовност за партньорство с правителството, Министерството на икономиката и енергетиката и кредиторите.

Същевременно синдикатите заявяват и готовност за всякакви синдикални действия за защита интересите на членовете на КНСБ и КТ "Подкрепа", на 5 500-я колектив на дружеството, както и на работещите над 100 000 човека, в приблизително 400 фирми, свързани с дейността на "Кремиковци" АД.

Споделяне

Още по темата

Още от България