Синдикатите искат оставката на Лукарски заради съкращенията в "Булгартабак"

Настояват за спешна среща с премиера, вече се били срещнали с икономическия министър

Среща на ръководството на икономическото министерство със синдикатите заради "София БТ"

Синдикатите поискаха оставката на икономическия министър Божидар Лукарски и настояха за спешна среща с премиера Бойко Борисов заради започнатите масови съкращения в "София БТ", дъщерно дружество на "Булгартабак".

Това се казва в открито писмо на браншовите синдикални структури на Независимия синдикат на тютюноработниците към КНСБ и Националния синдикат тютюнева промишленост към КТ "Подкрепа".

Поводът за острата им реакция е "категоричното им неодобрение по повод медийните изявления на Божидар Лукарски" за случващото се в "Булгартабак Холдинг" и по-специално в "София-БТ".

В интервю пред Илияна Беновска, чието радио К2, през последната година получи значително финансиране по линия на оперативна програма "Конкурентоспособност", която е на подчинение на Лукарски, икономическият министър заявява, че софийската "фабрика в цялост няма да прекрати своята работа" и че няма нарушения по приватизационния договор.

В същото време Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) при внезапна проверка на 1 април установи, че фабриката е прекратила своята дейност и може да не работи най-много до 1 април 2017 г.

Интервюто с министъра е взето преди да излязат резултатите от проверката на АПСК на 1 април, но е излъчено след това на 3 април, обясниха от пресцентъра на икономическото министерство пред Mediapool. Това е причината за възникналото недоразумение, което е било изяснено на спешна среща между министъра и синдикатите в понеделник, уточниха от там.

Все още няма яснота дали премиерът ще се срещне със синдикатите, казаха от пресслужбата на правителството пред Mediapool.

Искане за оставката на Лукарски

"Явно нежелаещ да бъде обективно запознат със случващото, се министър Лукарски заявява, че "фабриката в цялост няма да прекрати своята работа" и че той е запознат, че от 303 предложения за прекратяване на трудовите правоотношения 263 са приели по-високите обезщетения, но извършената проверка от служителите на "Следприватизационен контрол" установи, че в дружеството не се извършва производствена дейност", се казва в писмото на синдикатите с исканата оставка на Лукарски.

Двете синдикални структури съобщават още, че от кабинета на премиера през август 2015 г. на Лукарски му е било изпратена кореспонденцията между "Булгартабак Холдинг" и адвокат Даниел Пенков за намерение за изкупуване на продукцията на дружеството с искане за съдействие за разрешаване на търговско-икономически договорености между цигарения холдинг и компанията "Ronahiya Shavi Company" с представител адвокат Даниел Пенков.

Министър Лукарски e информирал синдикатите, че писмото е препратено по компетентност до ръководствата на АПСК, Агенция "Митници" и на "Булгартабак холдинг". Лукарски е заявил, че няма законово основание да осъществява каквато и да е намеса в търговските отношения между частни юридически субекти.

Браншовите синдикални структури смятат, че с бездействието си Лукарски е допринесъл за създалата се ситуация в "София- БТ". Това е дало повод на изпълнителния директор Владимир Жеков да издаде заповед от 21 март 2016 г., в която нарежда спиране на дейността на "София БТ" от 1 април 2016 г. за неопределено време. Това води след себе си до масово уволнение и ликвидация на 420 работни места, твърдят от синдикатите. По тази причина те искат оставката на Лукарски.

Спешна среща с премиера

В открито писмо двете синдикални организации настояват и за спешна среша с премиера Бойко Борисов заради "ескалиралото социално напрежение" в "София БТ".

На нея те искат да се "намери начин за спазване изпълнението на договора за приватизационна продажба от 2011 г. на "Булгартабак-Холдинг"АД.

Съгласно него регистрираното в Австрия дружество "БТ Инвест" има ангажимент в срок от 10 години да запази основния предмет на дейност на компанията и неговите дъщерни дружества.

Към настоящия момент мениджърският екип на "Булгартабак Холдинг" все още не е дал исканата от синдикатите информация за причините за започналите на 4 април масови съкращения в холдинга, се казва в писмото до премиера.

"Наличието на няколко оферти от различни дружества за изкупуване на годишния обем на производството на цигари на "София-БТ" ясно показва, че могат да се намерят варианти, чрез които да бъде постигнато решение за запазване на производствената дейност на предприятието и на над 400-те работни места в него", пишат от синдикатите. Те отбелязват, че дружеството е структуроопределящо за икономиката и внася в държавния бюджет над 320 млн. лв. годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?