Синдикатите искат публичен регистър на държавните дългове

Двете най-големи синдикални организации КНСБ и КТ "Подкрепа" настояха в сряда за реализирането на нови антикризисни политики и мерки, сред които създаване на

Антикризисен съвет към министър-председателя. Синдикатите искат новият орган да замести сегашната работната група към Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Синдикатите предлагат антикризисният съвет да извършва текущ мониторинг на социално-икономическата ситуация и да предлага нови или подобряване на прилаганите мерки.

От КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват да се преустанови натрупването на неразплатени задължения на бюджета към реалния сектор, да бъде създаден публичен регистър на задълженията на бюджета, а договорите за изпълнение на обществени поръчки да включват клаузи за плащане в срок до 15 дни след приемането на доставката (услугата).

Синдикатите предлагат да се насърчи кредитирането чрез Българската банка за развитие, като капиталът ѝ се увеличи с поне 500 млн. лв., както и да се създаде единна институционална рамка за управление на държавната собственост.

От КНСБ и "Подкрепа" са "сериозно обезпокоени", че реализацията на мерките от антикризисния план на правителството все още се бави и предлагат актуализация на мерките.

Според двата синдиката все още не е постигнат пробив в усвояването на средствата от ЕС. Забавя се и реализацията на поредица инфраструктурни проекти, заложени в програмата на правителството, смятат синдикатите.

Споделяне

Още от България