Синдикатите на общ протест за още по-високи заплати

“Не искаме да събаряме властта и да десабилизираме икономиката“, декларира лидера на КНСБ Пламен Димитров

Лидерите на "Подкрепа" и КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров

Синдикатите подготвят протест за по-високи заплати и срещу искането на работодателите да отпадне "добавката за клас прослужено време". Това решиха стачните комитети на КНСБ и на “Подкрепа” в понеделник. Според тях заявеното намерение на финансовия министър Владислав Горанов за увеличение на заплатите в бюджетния сектор през следващата година е стъпка в правилната посока, но недостатъчна.

Денят на националния протест, подготвян от синдикатите, предстои да се уточни.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров бюджетните възнаграждения трябва да следват увеличението в частния сектор.

“Исканията са за повече и очакванията са за повече”, заяви Димитров.

Димитров припомни, че исканията на КНСБ към бюджета, заявени още през юли, са за 920 милиона лева за увеличение на заплатите в бюджетните системи, което прави между 15-25 процента увеличение на възнагражденията в зависимост от сферите. В левове равностойността е около 100 и малко повече. В някои сфери като домовете за възрастни хора, за хора с увреждания заплатите са изключително ниски - под 500 лева и там увеличението трябва да е по-голямо, допълни той.

Димитров посочи, че синдикатите не говорят за дестабилизация на страната и за събаряне на властта.

"Ние не искаме да дестабилизираме икономиката, защото тя в момента върви нагоре, нито искаме да дестабилизираме политическата среда, защото тя обуславя растежа и ни е важна от гледна точка на европредседателството, но това не означава, че хората нямат право да искат по-високи доходи", заяви лидерът на КНСБ.

В заявеното намерение за протести няма политика - има само "работим и получаваме повече", допълни той.

Въпреки, че расте заплатата, работещите бедни също се увеличават- все повече хора се трудят, но остават бедни, а трудът трябва да те вади от капана на бедността, допълни Димитров. Той цитира данни от последните няколко тримесечия, които сочат, че делът на работещите бедни се е увеличил от 7, 8 на сто на 11, 6 на сто.

Синдикатите имат нагласа да протестират и срещу лидерите на работодателските организации, които по думите на Димитров атакуват не само добавката за стаж, но и всички добавки в Кодекса на труда, което е скандално.

“Кадрите са проблемът на България и около това трябва да са дебатите, а не за отнемането на добавките“, каза Димитров.

Не повече от 150 хиляди са възстановените работни места от изгубени общо 400 хиляди по време на кризата, отчете още той.

Споделяне

Още от България