Синдикатите на среща с президента за спасяване на държавната ТЕЦ

Синдикатите на среща с президента за спасяване на държавната ТЕЦ

Лидерите на двата национално представителни синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов ще се срещнат с президента Румен Радев в петък в търсене на начини за смекчаване на екоизискванията към държавната въглищна централа, съобщиха от профсъюзите в понеделник.

Разговорът е във връзка с предстоящата Конференция по изменението на климата в Катовице, на която българската делегация ще се води от държавния глава.

Очаква се на срещата в Катовице да бъде обсъдено допълнително затягане на ангажиментите, поети от страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата в контекста на Парижкото споразумение, което пряко ще рефлектира върху българската енергетика.

"През последните месеци расте международният натиск върху енергийните дружества, които разчитат на местни въглища. Шоковото поскъпване на въглеродните емисии, наложено от новите екоизисквания на Европейския съюз, задушават българската енергетика и заплашват над 100 000 работни места от целия регион", коментираха от синдикатите.  Според тях дори това застрашава националната сигурност на страната, чийто единствен собствен ресурс са местните въглища.

Затова на 28 и 29 ноември хиляди миньори ще протестират в Раднево и в София с искания за бъдещето на своите работни места и спасение за българската енергетика.

"Едно от исканията на протестиращите миньори и енергетици е ясна позиция на страната срещу завишаването на екоизискванията, която да бъде изразена на Конференцията по изменението на климата в Катовице“, се казва в писмото на двата синдиката до президента Румен Радев.

Пламен Димитров и Димитър Манолов предлагат на държавния глава да бъде обсъдена и визията на президентската институция за развитието на българската енергетика до 2050 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес