Синдикатите натискат за още социални разходи, МФ засега обещава

Повишаването на обезщетението за безработицата, така че да покрива 60 процента от осигурителния доход, ще коства на бюджета допълнителни 65 млн. лева до края на годината. Това са показали разчетите на експертните групи на синдикатите, работодателите и държавата, които се събраха на заседание в четвъртък.

Синдикатите очакват от мярката да влязат допълнителни приходи в държавата от "изсветляването" на доходите, защото хората ще бъдат стимулирани да се осигуряват на реалната заплата.

Синдикатите са готови в името на тази мярка на компромис и намаление на срока за достъп до обезщетението от девет на шест месеца.

Те предлагат още минималната работна заплата да се увеличи с 30 лева от 1 юли и от сегашните 240 да стане 270 лева. Те са получили подкрепа от финансовото министерство за изготвяне на механизъм за повишаване на минималната заплата.

От министерството са уверили синдикатите, че ще има увеличение на максималния размер на обезщетението за безработица, което в момента е 240 лева.

Всички, които не са осигурени на друго основание, но имат доходи от собственост или капитал и не плащат здравни вноски, да бъдат задължени законово да го правят, са взели решение експертите. Мярката се одобрява от синдикати, работодатели, правителството и НОИ. Според вицепрезидента на КНСБ Пламен Димитров поне 100 млн. лева би трябвало да постъпят от тази мярка и тя би позволила да не се увеличава вноската.

Сумите, които се плащат на останалите без работа при несъстоятелност на работодателя, да се вдигнат от 720 лв. на 1000 лв., са одобрили също експертите. Мярката има одобрението на НОИ, както и подкрепата на заместник-финансовия министър Владислав Горанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България