Синдикатите не одобриха осигурителния бюджет за догодина

Синдикатите не подкрепиха проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2005 г. Проектът принципно бе подкрепен от работодатeлските организации, съобщи правителствената информационна служба след заседанието н сряда на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

От КНСБ заявиха, че заради промяната в разпределението на осигурителната тежест между работници и работодатели, догодина бизнесът ще си спести 52 млн.лв. и няма да има ръст на доходите. В момента осигурителната тежест между работодателите и работниците се разпределя в съотношение 75 към 25 процента. Още от 2004 г. тя трябваше да стане 70 към 30, но под натиска на синдикатите не се случи. Сега това съотношение е планирано да влезе в сила от 2005-та.

Според КНСБ, осигурителната ни система пропуска шансове да реализира усилия по пътя към европейската интеграция на страната.

Синдикатът се обявяват срещу решението да се запази сегашният размер на обезщетение за отглеждане на малко дете (120 лв.) и при безработица (от 80 до 140 лв.).

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: